
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Termín dieta příliš neuznávám, neboť je svazující, kladoucí jistá omezení a tam, kde jsou limity, se necítíme dobře. Všem nám třeba svobody, vpusťme si ji tedy také do stravy a učiňme si z každého, zcela běžného rituálu dne, velkou událost. Přijměme pokrm jako svátost, která následně vyživuje buňky, dovoluje uhánět, zpívat, tančit, pracovat, být. A naše bytí je pak odrazem stravy, lásky, klidné mysli, čisté vody a víru tlukoucího srdce, pokud se zde naučíme běžet s větrem o závod.
Středomořský způsob života miluji, odráží slunce a vše, co pod ním uzrálo. Půda, jež je nasycena jódem, lidé, jejichž duše patří právě a jen na toto místo. Díky slunci a vitamínu D jsou tak nějak štastnější, velkou roli tu však hraje také strava, strava, jež má na naše zdraví blahodárný vliv. V oblasti středomoří je všeobecně redukován výskyt kardiovaskulárních chorob, zvýšené hladiny LDL cholesterolu, diabetu 2. typu, obezity, průměrná délka života, oproti zdejším oblastem, je navýšena několika lety k dobru. Dlouhověkost v plné síle je jistě darem z nebes, neboť čím déle kráčíme, tím jsme bohatší o zkušenosti, životní lekce, životní pravdy a pokud nás nic nebolí, netrápí nás neduhy, které by zas a znova ukovávaly do židle, co může být víc?
Na čem tedy staví tato dieta?
Odpověď je zcela jednoduchá, neboť se jedná o několik základních principů, které jsou spíše výčtem základních potravinových skupin, než jakýmsi uceleným jídelníčkem, jež by nám diktoval, kdy si co naložit na talíř. Pojďme si tyto principy jednotlivě rozepsat:
- Čerstvá zelenina a ovoce. Zde nic více netřeba. Vše, co sem zapadá, je při správném skladování a zacházení s potravinou naplněno enzymy, vlákninou, minerály, vitamíny, antioxidanty, barvivy a velmi čistou vodou. Čerstvá zelenina a ovoce by se měly stát nedílnou součástí každodenního jídelníčku. Své ráno smíme nastartovat čerstvou mrkvovou šťávou s troškou zázvoru, kousek ovoce můžeme přidat také k snídani, vyplnit jím dopolední svačinku, k obědu pak patří miska zeleninového salátu a stejně tak i k večeři. Tohle sama osobně pokládám za základ. Ruku na srdce, kolik ovoce a zeleniny ve svém čerstvém stavu, kompoty teď v potaz neberu, za den sníme?
- Celozrnné pečivo, ukrývající hezké množství vlákniny a podaří-li se, také semínek či oříšků, které pekař do těsta přimísil. Kupujme skutečně to nejkvalitnější, pamatujme, že bílé rohlíky nic neřeší, v současné době se jedná o směs až třiceti různých látek, látek zcela zbytečných, takových, které nepřirozeně prodlužují trvanlivost zboží. Usmívám se, protože když doma peču vlastní chléb, postačí celozrnná mouka, kvásek, troška kvalitní soli, oleje, semínka, majoránka, česnek, voda. To tedy máme 7 různých ingrediencí, kvásek nyní nepočítám, neb je to opět mouka a voda. A tak si představme, že tu někdo vymyslel ještě 23 dalších, zcela zbytečných přísad, které pak narušují naše trávení a zažívání.
- Drůbež. Ryby, které jsou dalším trnem v patě českého národa. Ano, žije zde také spousta vegánů, kteří však většinou baží po informacích a již tedy vědí, jak tělu dodat tolik potřebné omega 3 a 6 NMK, jejichž nejlepším zdrojem jsou právě ryby. My ostatní bychom je však měli do svého jídelníčku zahrnout, nejlépe 3x týdně a nahradit jimi oblíbené vepřové. Tělu tak dodáme čistý zdroj bílkovin, protizánětlivých kyselin, pokud baštíme ryby mořské, tak také jodu. Pozor však, žádné smažení, volme přijatelný technologický postup, kdy například tresku proložíme citronem, plátky rajčat, cibulkou, zakapeme suchým bílým vínem, posypeme bylinkami a na místo smažení zapékáme.
- Olivový olej – V Česku věnujeme olejům pramalou pozornost. Naším nejprodávanějším olejem je olej slunečnicový, nicméně, ten je charakteristický nevyváženým poměrem omega 3 a 6 NMK. Navíc, díky nízkému bodu zakouření se rychle přepaluje a během smažení rychle mění strukturu za vzniku karcinogenních látek. Olivový olej je na tom sice s těmito kyselinami podobně, nicméně, obsahuje jednu velmi důležitou složku, kterou je právě kyselina olejová, pozitivně ovlivňující metabolismus krevního tuku a cholesterolu. Pokud jste si oblíbili další oleje, ráda ještě doporučím olej lněný.
- Ořechy, luštěniny, semínka – patří k významným složkám této diety, neboť jsou dalším ze zdrojů kvalitního tuku. Pořád zde mluvíme o oříšcích ve svém přirozeném stavu, ty, které jsou solené, pražené, namáčené v čokoládě, ty si dejme skutečně jen výjimečně. A z onoho mlsání si vytvořme posvátný obřad.
- Červené víno, obsahující resveratrol, speciální látku, přírodní antioxidant, který vyrábějí některé rostliny, např. červené víno, aby se ubránily škůdcům a plísním. V praxi to vypadá tak, že po napadení resveratrol zpomaluje proces stárnutí buněk tak, aby plody nedozrály dříve, než se rostlina škůdců nadobro zbaví. Dlouholetými výzkumy bylo prokázáno, že resveratrol pozitivně ovlivňuje činnost genů spojených s procesem stárnutí, jedná se o tzv. geny dlouhověkosti. Bez obav si tedy dopřejme sklenku červeného vína. Ale u té zůstaňme.
- Bylinky a koření. Bazalka, majoránka, kmín, koriandr, kardamom, to vše popohání metabolismus k vyššímu výkonu, usnadňuje trávení a mimo to, nabízí celou spoustu antioxidantů, vychytávajíc volné radikály a chránící nás tak před vznikem rakoviny. Nebojme se tedy experimentovat. Pro mne je koření jako pro krejčího nit.
Výše zmíněné principy však, prosím, nezneužívejme. Pamatujme, že všeho s mírou, všeho s mírou a láskou, jež je jedním ze základních pilířů šťastného života. Snažme se hýbat, cvičit a smát se, emoce, jenž nám energii berou, vypusťme. Teprve tehdy má veškeré naše konání smysl. A onu radost pak přesouvejme dál, tak, aby se stala nedílnou součástí našeho života, jež s námi zůstane na věky věků…