
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Živá strava se vyznačuje svou jednoduchostí a ne příliš složitými kombinacemi. Přicházejí však i okamžiky, kdy se scházíme u stolu společně s rodinou a přáteli. Tak tomu je i na Štědrý den. Můžeme si v tento den vytvořit vynikající štědrovečerní večeři – raw vánoční salát s obalovaným avokádem. Vánoční salát jsem tvořila podle ingrediencí klasického salátu, jen jsem je neuvařila. Na talíři vypadá stejně jako klasický salát a rodině i přátelům velmi chutná.
Ingredience:
- 1 mrkev
- 1 petržel
- celer (množství ve stejném poměru k mrkvi a petržele)
- 1 velká žlutá cibule
- 1 velké jablko
- 1 malá cuketa (nebo batáta)
Vše nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy, promícháme a přidáme raw majolku.
MajolkaIngredience:
Všechny ingredience umixujeme. |
![]() |
Raw hořčice
Ingredience:
- umixujeme 3 lžíce žluté bio hořčice, pak přidáme:
- 1/2 hrnku kešu ořechů
- šťáva z 1 a 1/2 citronu
- voda na rozředění dle potřeby
- 1 lžička kurkumy
Vše umixujeme na jemno, vznikne množství přibližně 250 g. Uchováváme v lednici v zavřené skleničce.
Obalované avokádo
Ingredience:
- avokádo
- mix 4barevného pepře
- chilli paprička
- sušená zeleninová bylinková směs
- lněné semínko (spíše zlaté)
Avokádo oloupeme, nakrájíme na plátky, které obalíme ve směsi dle vlastních chutí. Doporučuji směs mix 4barevného pepře, chilli papričky, sušené zeleninové bylinkové směsi a lněného semínka. Zeleninovou směs si sušíme sami z bylinek (bylinky sušíme v létě) a zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek).
Knihu Škola živé stravy – Vitariánství jako cesta naleznete v naší nabídce.