Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Je žlutější žloutek zdravější? Kolik vitamínu B9 a D obsahují vejce z různých chovů? Vyplatí se vůběc kupovat BIO kvalitu? Na tyto otázky se podíváme blíž v dnešním článku, ve kterém jsme se dívali na obsah vitamínu B9 ve vejcích. Ten je důležitý nejen v těhotenství, kdy snižuje riziko poruch centrální nervové soustavy u dětí. Folát je však důležitý také pro energii, imunitu a správnou funkci krvetvorby.
Nedostatek folátu
Nízká hladina vitamínu B9 se projevuje jako anémie, zvýšené riziko rozvoje defektů neurální trubice (rozštěpy páteře, poruchy vedoucí k potratu, aj.), únava, snížená imunita i vyšší riziko kolorektálního nádoru a neurokognitivního úpradku u starších osob.
Kyselina listová
Čistá kyselina listová, nejvíce oxidovaná forma folátu, se obvykle v potravinách nevyskytuje, ale kvůli nejvyšší stabilitě vůči chemické degradaci a biologické dostupnosti se používá ve vitamínových doplňcích a fortifikovaných potravinářských produktech.
Lidé nedokážou syntetizovat foláty, proto je třeba tyto vitamíny dodávat ve stravě. Přestože jsou v přírodě široce rozšířeny, jejich nedostatek je běžný ve vyspělých i nerozvinutých zemích a může způsobit vážné zdravotní problémy. Až 40 % populace má genetickou poruchu přeměny zpracování kyseliny listové na aktivní formu (folát), a proto u těchto lidí nemá běžná suplementace kyseliny listové žádný smysl.
Co s tím? Nejlepší folát
Proto je velmi důležité podporovat konzumaci potravin, které jsou přirozeně bohaté na folát – přírodní formu kyseliny listové. Vysokým obsahem folátu se mohou pyšnit i vejce. Zatímco dříve odborníci od konzumace vajec odrazovali kvůli vysokému cholesterolu (viz článek Zvyšují vejce cholesterol), dnes už dobře známe jejich benefity, mezi které patří vysokých obsah vitamínu D, vitamínů B, minerálů, antioxidantů i polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Díky tak bohatému složení nemohou vejce chybět v každodenním jídelníčku především dětí, těhotných žen, kojících matek a seniorů.
Studie ukazují, že dvě vejce denně mohou pokrýt 10 až 30 % lidské potřeby vitamínů.
Na chovu záleží
Kvalitu vajíček mohou vlivnit farmáři/producenti například kvalitou krmiva, případnou biofortifikací. V zásadě ale platí, že nejlepší a nejpestřejší potravu mají slepice z BIO farem. Tyto slípky jsou aktivní, mají méně tělesného tuku, nejpestřejší stravu. Součástí jejich krmiva nejsou hormony a růstové faktory. Žijí na slunci. Hospodáři hnojí půdu pouze přírodními produkty, jako je kompost nebo hnůj. Kuřata mají přístup k zeleným pastvinám a krmivům ve vysoké a kontrolované kvalitě.
Vejce šťastných slepic obsahují více vitamínu D právě díky životu na přirozenému režimu a světlu. Zásadní rozdíl představuje právě obsah folátu. Už tušíte, proč se BIO vyplatí?
Typ chovu | µg folátu ve vejcích |
Organický BIO chov | 113,8 |
Volný výběh | 85,5 |
Chov v hale | 88,5 |
Klecový chov | 78,5 |
Opravdu zničíte kyselinu listovou tepelnou úpravou?
Folát při tepelné úpravě potravin podléhá rychlé degradaci, což je problém u listové zeleniny, řepy, brokolice či fazolí. Ale právě u vajec pozorujeme mnohem větší stabilitu – díky obsaženému cysteinu. U organických BIO vajec byla stabilita folátu při tepelné poravě nejvyšší.
Barva není ukazatelem kvality! Vejce z klecového chovu mají tendenci být více žluto-oranžová, což spotřebitelé často vnímají jako odznak kvality. Bližší studie ukázaly, že vajíčka z BIO chovů mohou mít různé barvy, aniž by na barvě závisela nutriční hodnota. Červenooranžový žloutek byl však nejčastější u klecových chovů, dost možná kvůli obsahu látek v krmivu, které jsou v BIO chovech zakázané.