Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Zánět je někdy žádoucí – to když se tímto způsobem imunita brání proti virům a bakteriím – a jindy závažný – to když spustí závažné reakce, jako jsou autoimunitní onemocnění, nemoci srdce, těžké záněty, sepse,… Věděli jste ale, že mu jde docela dobře předcházet? Začněte u změny jídelníčku!
Projevy zánětu jsou různorodé, záleží na tom, jedná-li se o zánět akutní, nebo chronický.
K obecným příznakům zánětu patří:
- bolesti
- schvácenost a únava
- nesoustředěnost
- potíže se spánkem
- zažívací potíže
- zvýšená teplota
- proměnlivost nálad
- málo motivace…
Boj se zánětem
Začněte se zánětem bojovat a posilujte zároveň svou imunitu! Jak? Stravováním. Potravinami, navíc tak dostupnými a zdánlivě obyčejnými, které dokáží se zánětem pořádně zatočit. Které to jsou?
- zelený čaj, matcha čaj
- česnek
- avokádo
- kurkuma
- květák, růžičková kapusta, brokolice, houby, rajčata
- borůvky a další bobulovité plody
- česnek (ideálně v syrovém stavu)
- tučné ryby (losos, sardinky, ančovičky aj.)
- extra panenský olivový olej
- hořká čokoláda
- vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K2) – zvyšte jejich příjem
- sklenka kvalitního červeného vína (jinému alkoholu se naopak obloukem vyhněte)
Ptáte se, proč právě tyto potraviny? Důvodů je několik. Tak například:
- Bobulovité ovoce obsahuje antioxidanty, které snižují zánět a posilují imunitní systém.
- Tučné ryby pro změnu obsahují vysoký podíl omega-3-mastných kyselin. Protizánětlivých kyselin.
- Zelený čaj snižuje zánět, a navíc chrání buňky před dalším poškozením.
- Kurkuma obsahuje kurkumin, sloučeninu s výraznými protizánětlivými účinky. Nejlépe zafunguje v kombinaci s čerstvým černým pepřem. Kořeňte svá oblíbená jídla, jak je libo!
- Hořká čokoláda zažene chuť na sladké, zklidní mysl a flavonoidy v ní obsažené bojují se zánětem!
TIP Celostní medicíny: Přečtěte si praktické tipy o přírodních antioxidantech a zbavte tělo zánětu jednoduše!
Na co si dát pozor?
Některé potraviny mohou naopak rozvoj zánětu podpořit? Máte-li podezření na přítomnost zánětu nebo trpíte chronickými záněty, raději se vyhněte:
- bílému cukru a fruktóze, trans-mastným kyselinám, alkoholu a průmyslově zpracovaným výrobkům.
Bojujte se zánětem přírodní a hlavně přirozenou cestou! Vhodné potraviny pomohou obecně potlačit zánět. V kombinaci s řízenou detoxikací, která přesně dokáže zacílit na problém, odhalit jeho kořeny a působit přímo v zánětlivých ložiscích, prokážete svému zdraví obrovskou službu!
Krásné jaro!