Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kdo si vybaví film „Dívka na koštěti“, v hlavní roli s mladou čarodějnicí Saxanou, zajisté si nemůže nevzpomenout i na hon za lektvarem z „babského ucha“. Lidově se spojuje název „babské ucho“ s bylinkou šalvějí, v tomto případě šalvějí přeslenitou, kdy se ve středověku věřilo, že je to bylina, která zabraňuje stárnutí či snad zajišťuje dlouhověkost. Je známo několik druhů šalvějí, v souvislosti s velkým dopadem na zdraví si v tomto směru ale nastíníme účinky šalvěje lékařské.
Šalvěj: obecně
Tato bylinka je známá více než tisíc let. Je to vlastně víceletý stálo zelený keř, který dorůstá do výšky 30 – 80 centimetrů. V létě kvete modrofialovými květy. Tato rostlina má silně aromatické oválné listy, které hýří směsí fialové, červené a šedé barvy. Listy mají také jemnou texturu a silně svíravě nahořklou chuť.
Jak využít šalvěj?
Šalvěj lékařská je hojně využívána v bylinkářství a lidovém léčitelství, i já jsem nedávno dostala sušené větvičky s lístky šalvěje na vykouření bytu, pro očištění interiéru. Šalvěj má široké využití, ale i jinak, než jako léčivý prostředek, dá se totiž využít i v sušené či čerstvé formě jako koření do pokrmů, například při pečení masa. Takovéto využití šalvěje v kuchyni má konzervační účinky – jídlo bude pomaleji podléhat zkáze.
A můžu z vlastní zkušenosti zaručit, že se tomu nevyrovná žádný „farmaceutický bonbon“ na bolest v krku, koupený v lékárně. Krom bolesti v krku lze toto „kloktadlo“ využít i při zánětech dásní, zubů či aftózní stomatitidě. Co se týče samotného pití šalvěje, je potřeba regulovat množství dle doporučeného dávkování, neboť šalvěj obsahuje látku zvanou „thujon“, která se sice horkou vodou ničí, ale i tak může mít užití šalvěje ve větší míře mírně jedovaté účinky. I z tohoto důvodu by se měly konzumaci šalvějového čaje vyhýbat těhotné a kojící ženy. Naopak, pokud ženy trpí menstruačními bolestmi, návaly horka a pocením, je slabý čaj se šalvějí vhodnou variantou.
1. Zevní použití šalvěje
- Obecně vzato, oplývá šalvěj především svými desinfekčními a antibakteriálními účinky. Má výborné antibakteriální účinky, výplachy oceníte při zánětu dásní, aftech, otocích v krku nebo dutině ústní (zejména u angíny). Bolí-li mě v krku, první pomoc, po čem osobně sáhnu, je drcená sušená šalvěj, ze které si vařím šalvějový čaj, který posléze několikrát denně kloktám.
- Po vytržení zubu vyplachujte ústa odvarem ze šalvěje. Rána se rychleji zahojí a nebude hnisat.
- Zmínila jsem antibakteriální účinky šalvěje, proto je možné ji vyzkoušet i na kožní poranění, ve formě masti či obkladů. A pak také v přípravcích typu pleťová voda, kam je šalvěj přidávána jako pomocník v boji se zánětlivými místy, s akné. Dokonce se šalvěj používá jako oplach při vlasových kúrách, kdy tento postup eliminuje tvorbu vlasových lupů.
- Můžete si s ní vykouřit byt nebo přidat do koupele a vlastně pokaždé bude mít jiný přínos, který právě v daný okamžik vyžadujete.
Na kloktání, výplachy či obklady si připravíme silný odvar tímto způsobem: tři lžíce drogy dáme do půl litru vody, přivedeme do varu a přikryté necháme vylouhovat asi dvacet minut. Poté přecedíme. Vlažný čaj držíme v ústech asi pět minut, proplachujeme jím neustále ústní dutinu, aby mohl dobře působit. Obklady si připravíme nejlépe z bavlněné látky namočené do odvaru, přikládáme na postižená místa a necháme působit patnáct minut.
2. Vnitřní využití šalvěje
Čaj ze šalvěje výborně odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a následného stresu. U kojících žen pomáhá při snižování nadměrné tvorby mateřského mléka či k úplnému zastavení laktačního procesu. Dále pomáhá při nepravidelné menstruaci. Oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Droga je i osvědčenou přísadou do čajových směsí při léčbě různých druhů rakovin.
3. Šalvěj jako koření
Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, které se sbírají po celé období vegetace. Obsahují až tři procenta silice s kafrem, saponiny, hořčiny, čtyři procenta tříslovin, pryskyřice, vitaminy skupiny B, vitamin P, minerální a hormonálně účinné látky. Šalvějí se obvykle koření skopové maso, ryby. Dále je vhodná do směsí na přípravu karbanátků a paštik. Čerstvá šalvěj spolu s petrželkou a yzopem příjemně aromatizuje bylinkové máslo. Pro zvýraznění chuti i vůně se však počítají na jednu porci nanejvýše dva čerstvé lístky nebo špetka lístků sušených.
Co se týče samotného pití šalvěje, je potřeba regulovat množství dle doporučeného dávkování, neboť šalvěj obsahuje látku zvanou „thujon“, která se sice horkou vodou ničí, ale i tak může mít užití šalvěje ve větší míře mírně jedovaté účinky. I z tohoto důvodu by se měly konzumaci šalvějového čaje vyhýbat těhotné a kojící ženy. Naopak, pokud ženy trpí menstruačními bolestmi, návaly horka a pocením, je slabý čaj se šalvějí vhodnou variantou.
Vypěstujte si šalvěj doma
Šalvěj je velmi vhodná pro pěstování v květináči. Vysazujte jí na teplé, slunečné a dobře odvodněné stanoviště, půda nesmí být kyselá. V zimě chraňte před nadměrným vlhkem, průvanem a zimou. Rostlina při správné péči vydrží až sedm roků. Čerstvé listy můžete trhat po celý rok. Na jaře mají listy příjemnou slabou chuť. Po odkvetení je chuť výraznější, taninová. Šalvěj je výbornou bylinkou, ale ve vysokých dávkách může působit toxicky.
Souhrnně popsáno, šalvěj lékařská je pro naše tělo blahodárná jak vnitřně, tak při použití zvnějšku a mezi její silné léčivé účinky patří pozitivní vliv na mozkovou činnost, koncentraci, duševní únavu, dále má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pomáhá při zažívacích obtížích, snižuje vylučování potu a pečuje o naši kůži, pleť a vlasy. Jednoduše a trefně vyjádřeno: je to bojovník za naše zdraví, ale i krásu.