Co znamenají průmyslově zpracované potraviny a proč se jim vyhnout?  

prumyslove zpracovane jidlo

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Prosinec se často nese ve znamení nejrůznějších laskomin, pochutin, ale také dobrot, které označujeme jako vysoce zpracované potraviny. Co to vlastně znamená a proč právě takové potraviny nejen v rámci svátků nejraději upřednostňujeme? Proč se jim vyhnout? Které potraviny byste v této kategorii nečekali?

Definice aneb co to znamená?

Zpracovanou potravinou chápeme jakékoli jídlo, které bylo během své přípravy vystaveno procesu úpravy. Ať už hovoříme například o extrudaci, konzervaci, ale i velmi častém mražení, případně sušení či pečení. Do stejné skupiny pak zařadíme i dnešní dobou stále ještě nadužívané uzeniny, balené pečivo, případně pak tzv. hotovky. Ty stačí pouze vybalit z obalu, vložit do mikrovlnné trouby, aby bylo do minuty navařeno, prostřeno. Čím však zacházíme, tím také scházíme, což platí dvojnásob u nevhodné, vysoce zpracované stravy, která tvoří více než 60 % našeho jídelníčku.

Důsledky konzumace

Častá konzumace takovýchto potravin může vést k výskytu civilizačních chorob, jako je obezita, diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, srdečně cévní onemocnění, nádorová problematika a v neposlední řadě také deprese a celková tělesná sešlost.

Proč jsme se dostali až sem?

Proč tak vlastně činíme? Proč jsme dávno upustili od tradičního vyživujícího modelu rodiny, který se točil kolem zdravě prostřeného stolu? Proč jídlu věnujeme jen pramalou pozornost, ačkoli se jedná o vysoce výkonný motor a klíč k našemu zdraví?

Z praxe vím, že důvodem může být:

  • Časová tíseň 
  • Nefunkční time managing  
  • Špatný psychický stav 
  • Neschopnost si uvařit 
  • Chybějící sebehodnota 
  • Ztížená finanční situace 
  • Permanentní únava, díky které zhltneme první, na co přijdeme 
  • Rozkolísaná hladina krevního cukru, která nás žene v koloběh neustálého hladu a chutí na sladké 
  • Samota, kterou si kompenzujeme nejsnáze dostupným jídlem

Čím nám zpracované potraviny škodí?  

Vzpomenu-li na hodnotnou stravu našich babiček, zvláště těch vesnických, které brzy z rána podojily krávu či kozu, mléko později přirozeným způsobem zpracovaly na jogurt, kyšku, tvaroh či sýr, zadělaly na chléb, naložily zelí, maso povařily na výživnou polévku, kterou ještě téhož dne celá rodina snědla, mohu se jen doptávat, kde se dnes stala chyba.

Proč upřednostníme balenou pomazánku namísto toho, abychom si ji během chvíle připravili. Navíc, když chuť domácího pokrmu ten kupovaný mnohonásobně předčí. Vezměme si na obyčejný cizrnový hummus. Není raději lepší si jej doma doplnit o pořádnou porci tahini, bylinek, česneku a koření?

Průmyslově zpracované potraviny nám škodí hlavně svým obsahem – neobsahem.

nezdrave jidlo

Co obsahují průmyslově zpracované potraviny:

Zvláště, když víme, že průmyslově zpravované potraviny čítají ne příliš lichotivý zástup:

  • Nadbytek soli
  • Nadbytek cukru
  • Přídatné látky (konzervanty, aromata, zahušťovadla, dochucovadla, umělá sladidla)
  • Transmastných kyselin  
  • Dokonce i nadbytečných kalorií 
  • Zpracované sacharidové potraviny ochuzené o potřebnou vlákninu s vysokým glykemickým indexem, (což také znamená, že jich pravděpodobně sníme více – čím více jich sníme, tím také snáze přibereme na váze)

A naopak bývají chudé na:

  • Vitamíny
  • Minerály
  • Enzymy 
  • Kompletní živiny, které nám tak přirozeně nabízí průmyslovými procesy nezatížená strava.  

Které potraviny patří mezi vysoce zpracovaných produktů?  

Tak schválně, vezměte si nyní tužku do ruky a zkuste z tohoto seznamu odškrtávat, co vše patří na váš každodenní jídelníček. Jak jsou tyto potraviny frekventované? Jste zdraví? Jak se vlastně po takových potravinách v konečném zúčtování cítíte? Tak, pečlivě škrtejte, jdeme na to.  

  • Veškeré instantní pokrmy, jako jsou cereálie, balené kaše, případně práškové přílohy  
  • Slazené nápoje, džusy, energetické drinky, cukrem obohacený alkohol aj.  
  • Balené pečivo 
  • Pečivo ze zmraženého polotovaru 
  • Téměř všechny sladkosti  
  • Uzeniny, paštiky, rybí prsty aj. 
  • Tavené sýry 
  • Margaríny  
  • Některé slazené mléčné výrobky typu pudinky apod.  
  • Hotová jídla typu mražené bramborové knedlíky, pizza, chlazené krabičky s obědovou nabídkou 
  • Pochutiny typu chipsy, křupky, ale i preclíky aj. 
  • Instantní nudle, polévky. 

Nejste si jistí, zda potraviny, které pravidelně konzumujete, náhodou nepatří mezi průmyslově zpracované potraviny? Vodítkem vám může být plastový obal, kdy základním potravinám postačí ten z papíru. Velmi často je též doprovází podpůrná reklama, to, abyste si takových výrobků všimli. Často můžete pociťovat touhu až nutkání je v co nejbližší době rovněž i ochutnat.

Klasické zdravé potraviny žádnou reklamu nepotřebují, neboť si všichni dovedeme představit, jak vypadají a chutnají. Kdo kdy viděl billboard, na kterém by se vyjímalo vejce, mléko, jablko či paprika? Anebo zrno, ať už to jahelné anebo z čiroku. To vše nám může být výborným vodítkem.

zpracovane jidlo

Jak vypadá jídelníček založený na průmyslově zpracovávaných potravinách?

Snídaně: Balený makový závin, džus 
Desátá: Kupovaný pudink se šlehačkou, kobliha  
Oběd: Pizza z mraženého polotovaru 
Svačina: Pšeničný chléb, paštika
Večeře: Kupovaná škvarková pomazánka, kaiserka  

Co je zde špatně? Téměř vše, neboť je jídelníček skoupý na základní, mnohdy i esenciální živiny, které si organismus není schopen vyrobit a je tedy závislý na přijímání těchto živin skrze stravu.

Přednostně zde postrádám:

  • Vitamín C, životodárné enzymy 
  • Vlákninu 
  • Omega 3 nenasycené mastné kyseliny  
  • Kvalitní bílkoviny 
  • Hořčík, vápník, zinek, selen a aj.  

Předkové sázeli na živou stravu a neopracované potraviny  

Ne nadarmo si v dávných dobách prostý lid pochutnal na žitném pečivu, aby pán pro změnu posnídal chléb z bílé mouky. I ovar, šunka, jelito a jitrnice bývaly spíše sváteční záležitostí, nežli každodenní záležitostí. Jídelníček před sto léty shledával základ v obyčejném zrnu, ať už z žita, špaldy, pšenice, kterou mlynář podrobil šetrnému semletí. Zelenina, která byla přirozenou součástí předkládaných pokrmů, se na talíři často nacházela čerstvá či fermentovaná. Pokud si teď položíme otázku, co vše patří na seznam živé stravy, která tělo vyživí a tělu prospívá, co vše bychom na takový seznam mohli zcela jistě zařadit?  

  • Zrno, ať už pšenice, špalda, žito, ječmen, pohanka, jáhly, quinoa, amarant, slzovka, kamut aj.  
  • Luštěniny, jako je čočka, hrách, fazole, koňský bob, cizrna atd.  
  • Zelenina, jako jsou rajčata, paprika, okurky, dýně, řepa, polníček, rukola aj.  
  • Ovoce, jako jsou jablka, hrušky, citrusy atd.  
  • Fermentované mléčné výrobky, jako je bílý jogurt, tvaroh, kefír, kyška, podmáslí 
  • Máslo, oleje lisované za studena 
  • Vejce  
  • Semínka, ořechy ve své přirozené formě 
  • Chlazené maso, ryby 
  • Bylinky, koření, med, nepražené kakao, karob,  
  • Neperlivá voda.  

Pár věcí by se jistě ještě našlo, více méně to však bude vše. Co tyto potraviny tělu přinesou? V prvé řadě sacharidy nižšího glykemického indexu, bílkoviny, kvalitní tuky, potřebnou vlákninu, vitamíny, minerály, stopové prvky, které potraviny neztratily při dlouhodobém průmyslovém procesu zpracování. Dále zde najdeme bioflavonoidy, enzymy, antioxidanty aj. Potraviny tělu na míru, které jsou prosty přídatných látek. Potraviny, po kterých tělo doslova baží, ze kterých sílí, profituje a buduje.  

Co jsou nejvýživnější potraviny?  

Vzpomínám na knihu Jonnyho Bowdena, amerického nutricionisty, 150 nejzdravějších potravin na světě, kterou mám velice ráda. Už pro ten neutuchající příliv zajímavých informací. Jonny Bowden zde zpovídá kolegy, lékaře, aby společně sestavili seznam nejlepších a nejvýživnějších potravin na světě. Ráda ještě podotknu, že se téměř vždy jedná o nezpracované, zcela přirozené potraviny, které jsou pro tělo hotovým divem. 

Jaké jsou tedy ty nejlepší potraviny pro lidské zdraví?  

  • Losos z volné přírody 
  • Borůvky a další bobuloviny 
  • Granátové jablko  
  • Brokolice 
  • Vejce 
  • Česnek, cibule 
  • Mandle 
  • Batát 
  • Růžičková kapusta 
  • Voda

O každé z těchto potravin by se dal napsat jeden samostatný článek, už jenom losos z volné přírody, jehož maso ukrývá protirakovinný selen a protizánětlivé omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Anebo borůvky, které zlepšují noční vidění, chrání před stařeckou demencí, léčí šeroslepost a platí za výbornou prevenci nejrůznějších infekcí.  

Zajímavý je jistě i článek: The world’s most nutritious foods – BBC Future, který se opět zaměřuje na ty nejzdravější potraviny světa. Doporučuji nahlédnout.  

Váš život je posvátný, posvátné jé též vaše zdraví. Vybírejte obezřetně a přemýšlejte nad tím, co kladete každodenně na váš stůl. Protože, potraviny naplněné životem a zdravím si pro vás v sobě nesou totožné poselství…