Stravování žen po čtyřicítce

cm syr salam olivy syr

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tímto příspěvkem bych ráda oslovila ženy středního věku, které již na sobě vnímají změny způsobené hormonální nerovnováhou, ale navzdory tomu chtějí stále zůstat krásné, atraktivní, štíhlé, zdravé a psychicky vyrovnané. Zdravé tělo a zdravá mysl jsou závislé na hladině potřebných látek v těle. Vyjmenujme si živiny, které pomáhají ženě po čtyřicítce udržet si svoji tělesnou a duševní vyrovnanost, obranný systém a svalstvo bez tuků.

Fytoestrogeny
Jde o látky obsažené v některých potravinách, které se podílí na stabilizaci hladiny ženských hormonů. Velké množství fytohormonů obsahuje např. soja, proto doporučuji všem ženám, vyměnit kravské mléko za mléko sojové nejlépe BIO a min. 2x týdně konzumovat tofu. Mořské řasy jsou rovněž známé vysokým obsahem fytohormonů (např. řasa Wakame), můžeme ji konzumovat v salátech nebo v polévce či sojovém koktejlu. Čerstvě rozmixované lněné semínko je doslova poklad pro ženy v klimakteriu. Konzumujte je denně min. 2 – 3 lžičky v obilných kaších nebo kompotech a sojových koktejlech. Velmi vhodným potravinovým doplňkem pro ženy v klimakteriu je červený jetel s vysokým obsahem fytohormonů. Je známé, že japonské ženy po čtyřicítce netrpí žádnými klimakterickými potížemi díky stravě s vysokým obsahem fytoestrogenů.

Esenciální mastné kyseliny
Jsou základní výživou pro srdce, cévy a nervovou soustavu. Vysokou hladinu těchto esenciálních mastných kyselin potřebují právě ženy středního věku. Hlavní příčiny úmrtí žen po 45 roce života jsou srdeční problémy. A právě zvýšený příjem esenciálních tuků může zmírnit riziko onemocnění srdce. Proto konzumujte 2x týdně mastnou rybu (tuňák, losos, makrela, sardinky), denně konzumujte ořechy a semena a k přípravě pokrmů užívejte oleje lisované za studena řepkový nebo sezamový na studenou kuchyni dyňový, lněný, ořechový. Stravu je vhodné doplnit tobolkami s rybím olejem obsahující omega 3 kyseliny.

Vitamíny A, B, C, D, E
Ženy ve středním věku trpí zhoršeným zrakem a pohybovými problémy (řídnutím kostí).

  • A právě vitamín A hraje rozhodující úlohu pro dobrý zrak a pro vývoj buněk v kostech. Dále má silné antioxidační účinky. Ženy v přechodu mají velký stres.
  • Vitamíny skupiny B jsou velikou obranou proti stresu. Proto konzumujte denně obilniny (celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, quinoa, kuskus, celozrnná rýže) a alespoň 3x týdně luštěniny.
  • Vitamín C je nejen velkým ochráncem imunitního systému, ale pomáhá udržet pleť svěží, hebkou a bez vrásek.
  • Vitamín D je velkým pomocníkem při transportu vápníku ze zažívacího traktu do krevní plazmy ke kostem. Jednoduše řečeno pomáhá zabudování vápníku ze stravy do kostí. Zdrojem vitamínu D jsou ryby a sluneční paprsky. V létě bychom měly alespoň 15 minut denně trávit na sluníčku.
  • Vitamín E společně s vitamínem B pomáhají proti podrážděnosti, depresím a zapomnětlivosti. Chrání srdce a snižuje návaly. Je to velmi silný antioxidant. Je obsažený např. v avokadu a velké množství obsahují rostlinné oleje lisované za studena včetně semen a ořechů.

Minerály – vápník, chrom, magnezium

  • Vápník (Ca) – dostatek vápníku u žen v klimakteriu je zásadní ochranou proti osteoporóze. Prosím nedoplňujte zdroje pouze mléčnými výrobky. Ty naopak redukujte (proč, se dozvíte v další příspěvku) a zaměřte se na konzumaci listové zeleniny, brukvovité zeleniny, obilnin, luštěnin, tofu, semen (hlavně sezamové), ořechů, ovoce i sušeného. Vhodné jsou i doplňky jako vápník s hořčíkem anebo sladkovodní řasy (chlorella,spirulina).
  • Hořčík (magnezium)  – aby kosti mohly dobře absorbovat vápník, je k tomu zapotřebí enzymů a ty potřebují pro svou činnost hořčík. Protože klasická strava neobsahuje požadované množství hořčíku je vhodný potravinový doplněk obsahující hořčík.
  • Chrom – je esenciální stopový prvek, přispívající ke stabilizované hladině krevního cukru, dostatečně vysoká hladina snižuje také pocit na sladké.

Balastní látky (vláknina)
Podporují redukci váhy a detoxikaci organismu, dále jsou výraznou prevencí proti cévním a nádorovým chorobám. Kromě toho jsou potravou pro střevní mikroflóru. Z potravin obsahujících velké množství vlákniny jsou to ovesné vločky, lněné semínko, celozrnné obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce, ořechy. Doplněk s vysokým obsahem vlákniny je např.řasa chorella.

Žena po čtyřicítce potřebuje opravdu velmi bohatou a živinově plnohodnotnou stravu. Jen ta a správné potravinové doplňky vám zaručí aktivní vyrovnaný život, ve kterém se budete cítit zdravá, spokojená, štíhlá a především sebevědomá v tom, že zub času spíše přispěl k vaší atraktivnosti, kterou ocení i vaše okolí. Myslete na Madonnu, její krása a mladistvý vzhled nespočívá v plastických operacích, nýbrž v perfektně sestaveném stravovacím a sportovním režimu.