Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Proč je krevní skupina 0 více méně masožravá a proč A preferuje spíše vegetariánský způsob života?

09.04.2018
Koláč potravin Osobně typologii krevních skupin do hloubky nepoužívám. Za ta léta, co zde lidstvo je, se již tolikrát přizpůsobilo nejrůznějším podmínkám, že mi toto učení přijde jemně zastaralé. Nicméně jedno se mi během mé praxe osvědčuje. Z 90 % určitě. Jedná se o konzumaci mléka, lepku, ale hlavně masa, které například krevní skupina 0 vyžaduje, pokud tedy rozumně nenahradí bílkovinou rostlinného původu, jako jsou luštěniny. Krevní skupina A nemá problém udržet vegetariánskou linii, krevní skupina B patří mezi milovníky ryb, netráví však dobře přemíru lepku. Nejsnáze pak tráví krevní skupina AB, která je krevní skupinou nejmladší, zároveň i nejvzácnější.

Mě osobně baví na stravu nahlížet z několika různých pohledů, líbí se mi, že si z každého učení, ať už se jedná o východní tradici stravování, středomořský jídelníček, v létě pak RAW styl, můžete vzít byť i malý díl a ten pak následovně přidat k jednomu celku, jenž se vám v životě osvědčí. Byla by hloupost propadnout jednomu striktnímu stylu stravování, toho se zarytě držet a napáchat tak na organismu nevratné škody. Například raw strava v českých zimních podmínkách, čisté frutariánství. Každý jsme jedinečný, každému z nás třeba stravu šitou na míru. Cítíme-li, že naše trávení funguje na jedničku, netrápí-li nás vleklé chronické nemoci, během dne máme dostatek energie, mysl i duše jsou v harmonii, pak skvěle nasloucháme potřebám těla. Vraťme se však opět ke krevním skupinám, níže se můžete na malou chvíli zahloubat.

 

Krevní skupina 0

Krevní skupina 0, to byli lidé původně sběrači a lovci, takže museli být velice aktivní, aby vůbec přežili. Jejich žaludek produkuje mnohem více kyseliny chlorovodíkové (HCL) a jiných trávicích enzymů, snadno tedy štěpí stravu bohatou na bílkoviny. Díky většímu množství HCL jsou méně náchylní k parazitárním infekcím, avšak v porovnání s ostatními krevními skupinami jsou náchylnější např. k napadení Helicobacter pylori, která má na svědomí dvanácterníkové a peptické vředy. V nejstarší době lovců mamutů byly mléčné výrobky neznámé, proto tato krevní skupina mléčné výrobky tráví hůř. Lidé krevní skupiny 0 mohou také hůře trávit lepek. Jejich strava je hodně o bílkovině, tuku, ale i přirozených přílohách, zelenině, kterou dokáží velmi dobře rozložit.

 

Krevní skupina 0, skupina lovců mamutů, je od pradávna zvyklá na velmi aktivní pohyb. Ten jim dodává životní energii, nabíjí je. Může zde patřit běh, lyžování, plavání, aerobic atd. Pokud jsou tito lidé odkázání k sedavému způsobu života, velmi rychle zdravotně sejdou. Vykonávají-li však práci, během které mohou vyběhnout do terénu, organismus pookřeje.

 

Příběh z praxe: Můj muž je krevní skupina 0, náš malý syn rovněž. V mých žilách koluj krev skupiny B. Od dětství maso příliš nemusím. Postačí mi vegetariánský způsob života, sem tam ryba. Náš syn je stejně jako můj muž, krevní skupina 0. Když jsem mu poprvé do jídelníčku zařadila maso, mohl se po něm utlouci. Stejně jako po zelenině. Syn i muž jsou velmi aktivní, vyžadují neustále pohyb. Já sama rovněž, spíše mi však vyhovuje pohyb jemného, plynulého rázu, procházky, pomalé plavání, jóga. Maminka muže je taktéž nulka. Nulka, kterou trápí neustálý hlad. Když jsme spolu konzultovaly stávající jídelníček, překvapilo mne, kolik sladkostí do něj dennodenně vkládá, kolik pečiva, příloh. Bílkovina pokulhávala. Jakmile jsme upravily, do jídelníčku vložily více tvarohu a masa, příjemný pocit sytosti nabyl dlouhodobějšího rázu, vymizely nezvladatelné chutě na sladké, na svačiny, kterých se co hodinu tělo dožadovalo.

 

Krevní skupina A

Několik století po skupině 0 vznikla krevní skupina A, která dnes převládá v Evropě, Americe, Africe. Tato skupina je dědictvím doby, kdy se začalo nedostávat lovné zvěře, a lidé byli nuceni přejít k zemědělskému způsobu života. Mezi krevní skupinou A je velmi mnoho vegetariánů či veganů, jejich žaludek produkuje mnohem méně kyseliny chlorovodíkové a trávicích enzymů, než je tomu u skupiny 0. Prospívá jim ovoce, zelenina, ořechy, semena, vejce. Obiloviny jen sporadicky. Dle výzkumů existují krevní podskupiny A1 a A2. Většina lidí z první podskupiny tráví velmi špatně bílkovinu, mají mnohem méně pepsinu (enzym k jejich trávení). Lidé s krevní podskupinou A2 mají HCL více, takže jim konzumace masa a ryb nečiní potíže.

 

Krevní skupina A se vyznačuje mnohem menší fyzikou aktivitou než skupina 0. Vznikla ostatně v době, kdy naši předkové při řešení problémů začali využívat více rozumu. Proto lidem z této skupiny prospívá méně náročný pohyb, např. strečink, jóga. Velice důležitá je pro ně relaxace, neboť jsou citliví a snadno podléhají stresům.

 

Příklad z praxe: Jedna z klientek si stěžovala na neustálý pocit plnosti, který přicházel po každém hlavním jídle. Její jídelníček byl seskládán více méně zdravě, nicméně na oběd si vybírala často z masa a přílohy, menší misky zeleniny. Jakmile jídelníček o maso lehce odlehčila, bohatě jí postačilo 2 x týdně, zmizel pocit plnosti, těžkosti a únavy. Klientka začala navštěvovat lekce jógy, které jí pomohly nejenom zdravotně, také snáze zvládat stresové situace, ve kterých si dříve nevěděla rady.

 

Krevní skupina B

Tato skupina se objevila před necelými 10 000 lety, kdy do naší stravy přibyly obiloviny. Lidé s touto skupinou jsou převážně východoevropského a středoasijského původu – potomci kočovných pastevců. Ti jsou pověstní svou dlouhověkostí, jejich organismus je přizpůsoben k trávení zakysaných mléčných výrobků, kterých měli v jídelníčku hojnost. Klíč k jejich vhodné stravě spočívá v nalezení rovnováhy mezi různými potravinami, dovedou trávit určité množství masa, obilovin, jakož i mezi náročnějším cvičením a jeho meditativnějšími formami. Bývají náchylnější k degenerativním onemocněním virového původu.

 

Příklad z praxe: Krevní skupina B je skutečným milovníkem ryb. Taktéž zakysaných mléčných výrobků. Má maminka je A, ryby nemůže ani vidět, taktéž ji nedělají dobře mléčné výrobky. Můj otec ryby zbožňuje, taktéž i kvašené potraviny, jogurty, tibetský kefír, který popíjí od raného dětství. Krevní skupina B nezvládá přemíru lepku, není-li nám po pšeničném pečivu dobře, snažme se jej z části nahradit pohankou, quinoou, jáhly, amarantem. Občas pomůže, vyměníme-li pšenici za žito, ve kterém je lepku o něco méně.

 

Krevní skupina AB

Jedná se o nejvzácnější krevní skupinu. Její nositelé jsou nejlépe přizpůsobeni novým potravinám – mléčným výrobkům, masu domácích zvířat a obilninám. Podle toho, zda u nich převažují vlastnosti krevní skupiny A nebo B, mohou v závislosti na individuálních předpokladech přijímat potravu první či druhé skupiny. A totéž platí i o formě cvičení.

 

Příklad z praxe: Jak jsem poznamenala výše, typologie podle krevních skupin nesedí na každého, nicméně dostane-li se mi do rukou klient krevní skupiny AB, většinou je zatížen minimem potravinových alergií, jeho trávení funguje na jedničku, prakticky může sníst vše, aniž by se projevilo na jeho energii.

 

Na závěr bych ráda zmínila, že existuje celá řada faktorů, které ovlivňují naše chutě, preference, hlad, pocit dobrého trávení. Krevní skupiny jsou pouze okrajovou informací, která může či nemusí pomoci. Někteří se této typologii zcela vymykají. Některé nulky jsou vegetariánské, některé veganské, béčka zase masožravá. Přesto, pokud sestavuji jídelníček klientovi na míru, krevní skupina mne pokaždé zajímá, mnohdy mi totiž usnadní práci.

 

Doporučujeme knihy o zdravé výživě.

 

Použitá literatura:

Gittleman, Ann Luise. Výživa podle metabolických typů. Eminent, 2008. 184 str. ISBN 978-80-7281-372-8.


Související články:
Je zdravá strava skutečně nákladná?
Zásadité a kyselinotvorné potraviny
Proč spíše upřednostňovat potraviny ve svém přirozeném stavu
Doba "masožroutská"


09.04.2018
autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
další články v rubrice: Výživa


 
Hemofilové nákazy
Priessnitzův obklad
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
Červený čaj neboli Pu-Erh
Není losos jako losos
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Význam železa ve stravě
Zdravé vánoční cukroví
Klinický obraz nemoci dnešní doby
Laktóza - skrytý problém
Byliny světa - zázvor
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Na 100 % účinné enzymy, miliardy bakterií a všestranné „céčko“

170,- Kč

325,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS