Hubnutí a chuť na sladké

cm zena jogurt

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Chuť na sladkosti nejrůznějšího druhu je postrachem všech žen, které usilují o hubnutí. Dostavuje se někdy jako rostoucí nutkání sáhnout po zákusku nebo čokoládě, jindy jako učiněná smršť, která vášnivě vyplení všechny sladkosti, které jsou na dosah. Od tatranek až po chleba s medem… Chuť na sladkosti může mít několik příčin a svoji roli hraje i inzulín, glykemický index potravin a stres.

Podívejme se na některé příčiny blíže… Mezi základní fenomény dneška patří stres. Ten ovšem trávicí soustavě pořádně komplikuje práci! Aktivuje celé tělo „k útoku a útěku“ – ať už jde o přímé fyzické ohrožení, nebo dnes mnohem častější sociální stres (konflikty ve vztazích, dluhy, zdánlivě neřešitelné životní situace, neustálý spěch, pracovní přetížení). V takovém rozpoložení je práce trávicího ústrojí ztížená: žaludek je stažený, trávicí šťávy se téměř nevylučují. Máte už dávno hlad, ale na nějaké „těžší“ jídlo – ani pomyšlení! Jediné, co jste schopni do sebe dostat, je sladkost – její trávení nebývá pro tělo náročné.

Tím už jste ovšem roztočili nebezpečnou spirálu, v níž se účastní hormon slinivky břišní – inzulín. Jeho úkolem je udržovat co možná nejstabilnější hladinu cukru glukózy v krvi (kolem 6mmol/l). Sníte-li nalačno pořádnou dávku sladkosti bez dalších „příloh“ (např. bez ovoce s obsahem vlákniny), hladina glukózy ve vaší krvi prudce stoupne. Inzulín vyběhne zachránit situaci – a zpravidla to činí tak důkladně, že hladinu glukózy sníží na hodnotu ještě nižší, než byla před konzumací sladkosti. Co to znamená? Dostanete vlčí hlad! Spirála „žravosti“ je roztočená.

Další příčinou nadměrné chuti na sladké je dlouhé úmyslné hladovění. Vezmete-li hubnutí za nesprávný konec, možná se rozhodnete nesnídat, nebo dokonce – vydržet bez jídla co nejdéle. Tělo se však dostane do stavu takového energetického deficitu, že trávit cokoliv jiného než cukry by představovalo velkou zátěž – proto podvědomě opět saháte po sladkostech (pokud možno navíc tučných), a vaše „zásluhy“ (že jste vydrželi až do čtyř odpoledne nejíst) vezmou za své. Situace je naopak horší – protože síla k ovládnutí sebe sama je po dlouhém hladovění menší, rychle hltáte kalorické bomby, které máte na dosah. Výsledek je ten, že spořádáte více kalorií, než byste snědli při rovnoměrném rozdělení jídla (včetně snídaně).

Mezi další příčiny nezvladatelné chuti na sladké musíme nutně zařadit také celkově nevhodný výběr potravin během dne. Zdánlivě nevinné potraviny vám dokáží „zadělat“ na pořádný problém, který se vleče i několik dnů; nemluvě pak ani o tom, jestliže tyto potraviny jíte několikrát denně, a stále! Patří sem např. slané brambůrky a tyčinky (je omyl se domnívat, že „po nich se netloustne“ – jsou přece slané!), bílé pšeničné pečivo konzumované bez dalších příloh, kořeněné instantní polévky, proslazované sušené ovoce, slané oříšky… Jde buď o jídla, která dráždí váš žaludek ke konzumaci dalšího jídla, nebo o potraviny s vysokým glykemickým indexem – tzn., že po jejich snězení dojde k rychlému zvýšení hladiny glukózy v krvi a značné sekreci inzulínu; následně k vlčímu hladu. Takovou „potravinou“ – smutná zpráva pro muže – je i pivo. Má vyšší glykemický index než samotná glukóza!

Příčinou chuti na sladké může ovšem být i vaše nadměrné vyčerpání při cvičení – kdy jsou vyčerpány zásoby „paliva“ glykogenu a tělo je chce co nejrychleji doplnit (viz článek Hubnutí a cvičení).

Jaké mám tedy pro vás rady?

  • jezte pravidelně a snažte se minimalizovat stres; pomoci vám mohou potravní doplňky zvyšující duševní koncentraci a pozitivně ovlivňující náladu.
  • pokud se rozhodnete konzumovat sladkost, snižte její glykemický index např. konzumací ovoce nebo použitím vlákniny: např. rozpustná vláknina se dá rozmíchat v jakémkoliv nápoji, aniž byste to na chuti poznali; zajímavostí je, že mezi sladkosti s nejnižším glykemickým indexem (tedy nejpřijatelnější) patří hořká čokoláda!
  • vybírejte si ke konzumaci potraviny nedráždivé, bez speciálního solení, bez přepálených tuků a s nízkým obsahem volných cukrů; v případě vyčerpání sáhněte nejprve po regeneračním nápoji, který zároveň pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.