Vyvážená strava – pomoc při překyselení

cm muz zena palce nahoru

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vypadá váš jídelníček a životní styl následovně?

  • vaše zdroje bílkovin jsou výhradně maso, uzeniny, sýry, mléko, mléčné produkty, ryby a vejce
  • denně konzumujete produkty z bílé mouky a bílého cukru
  • ovoce a zelenina je jen občas
  • bylinky a klíčky chybí
  • nepravidelnost v jídle
  • jíte často pod stresem a málo stravu rozkousáváte
  • na procházky a sport není čas
  • dopujete se prášky
  • občas někdy připojíte alkohol
  • ze stresových situací nevycházíte
  • často se v noci budíte

Jestliže jsou vaše zvyklosti totožné s výše uvedenými, tak vás mohu ujistit, že vaše tělo trpí silným překyselením.

Latentní překyselení se stalo civilizační chorobou
Základem zdraví je vyvážený poměr kyselin a zásad v těle. Tento poměr měříme hodnotami pH. Konstantní tedy vyvážený stav kyselin a zásad je důležitý pro kvalitní průběh všech biochemických a enzymatických reakcí v těle. Např. naše kosti jsou důležitou zásobárnou bází. V případě převahy kyselinotvorných potravin, uvolňují naše kosti nasbírané minerály pro neutralizaci velkého množství kyselin. Tato reakce těla se snaží udržet jakousi přirozenou rovnováhu kyselin a zásad. Bohužel nic nejde do nekonečna. A jestliže naše strava je zdrojem neustálého příjmu kyselinotvorných potravin, naše zásoby minerálů v kostech velice rychle začnou mizet. Výsledkem je velmi rozšířené onemocnění OSTEOPORÓZA. Samozřejmě nerovnováha neovlivňuje negativně jenom naše kosti. Např. v tlustém střevě je vyvážené a standardní pH velmi důležité pro udržení správného počtu střevní mikroflóry, která se stará o kvalitu našeho imunitního systému. Při oslabení střevní mikroflóry náchylnost k infekcím rapidně stoupá. Velmi kyselé vnitřní pH je přímo ideálním prostředím pro rozvoj NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ.

Jak kyselí jsme doopravdy?
Jedna z nejjednodušších metod je měření pH moči lakmusovými papírky během několika dní. Papírky jsou k dostání na www.prozdravi.cz a obsahují indikátor, který se močí zbarví nebo zůstane bez barevné změny. Nezbarvení proužku signalizuje na silné překyselení organismu. Zbarvení proužku do zeleno modra ukazuje na basické pH. Měřte si hodnoty pH moči několikrát denně a několik dní po sobě.

Jenom tak se vám podaří získat ideální obraz o vašem poměru kyselin a zásad v těle. Ranní moč bývá kyselejší v důsledku detoxikační činnosti orgánů přes noc. V průběhu dne v závislosti na stravě by mělo pH stoupat.

Ideální hodnoty pH moči v průběhu dne

před snídaní 5,5 – 7,0
po snídani 7,5
před obědem 7,0 – 7,5
po obědě 7,5 – 8,5
před večeří 7,0 – 8,0
po večeři 6,8 – 7,0
těsně před spaním pod 6,0

Jak můžeme překyselení zabránit?

  • pomalu a s požitkem jíst
  • součástí každého jídla, by měla být zelenina nebo ovoce
  • dostatečný pitný režim
  • nejíst pozdě večer
  • něco sladkého jako občasná odměna (méně je více)
  • místo produktů z bílé mouky konzumovat celozrnné obilniny a celozrnné pečivo (vločky, pohanka, jáhly, quinoa, kuskus, bulgur, zelené zrno, celozrnná rýže, polenta)
  • k živočišné bílkovině jíst vždy min. 2 pěsti zeleniny
  • vedle živočišné bílkoviny často konzumovat rostlinné varianty bílkovin (tofu, luštěniny, semena a ořechy)
  • používat hojně omega – 3 oleje řepkový, sezamový, lněný, ořechový, dyňový a omega – 6 olivový olej
  • při přípravě pokrmů používat hojně bylinky a koření
  • často konzumovat houby (hlíva ústřičná, žampiony, lesní houby)
  • pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu
  • alkohol výjimečně
  • nekouřit!!!

Nezapomeňte jedno sousto 30 – 40x pokousat před tím, než je polknete. Možná na poprvé se vám to nepodaří, ale s trochou snahy to bude lepší a lepší. Uvidíte sami, že dobře pokousaná strava podporuje kvalitní zažívání a přináší jedinečný chuťový zážitek.

Hodně zdaru v boji proti kyselinám!