prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Zelený čaj

26.12.2013
Zelený čaj
Zelený čaj je dobrý pro odstranění únavy a povzbuzení organizmu, dokonce může pití zeleného čaje a kukuřičného škrobu pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Vědci dělali pokus na myších, a to tak, že je krmili antioxidantem, který se v zeleném čaji nachází, společně s kukuřičným škrobem. Má název epigalokatechin-3-gallát, nebo EGCG. Ukázalo se, že hodnoty cukru v krvi byly u myší nižší než hodnoty cukru u myší, které popsanou sloučeninou krmeny nebyly. Podle Joshuy Lamberta, asistenta profesora potravinářské vědy v oblasti zemědělských věd, je prudký růst hladiny glukózy v krvi asi o 50 % nižší, než je zvýšení hladiny glukózy v krvi u myší, které nebyly krmeny EGCG.

Dávka EGCG podávaná myším odpovídá asi jednomu a půl šálku zeleného čaje, který by byl podáván člověku.

 

J. Lambert, který spolupracoval s postgraduální studentkou Sarah C. Foresterovou, řekl, že EGCG je nejúčinnější, když je podáván současně s kukuřičným škrobem. Pro lidi to může znamenat, že zelený čaj může pomoci kontrolovat typické zvýšení hladiny cukru v krvi, které nastane, když jedí například chléb a bagety. Je tedy výhodné pít k takovému jídlu zelený čaj.

 

EGCG neměl významný vliv na výšku hladiny cukru v krvi u myší, které byly krmeny glukózou nebo sladovým cukrem. Podle vědců, kteří vydali své poznatky v on-line verzi molekulární výživy a potravinářského výzkumu, je důvod, proč jsou hladiny cukru v krvi sníženy, v tom, že byl totiž současně podáván škrob, protože tělo přeměňuje škrob na cukr.

 

Enzym alfa-amyláza, který se tvoří v ústech a ve slinivce břišní, pomáhá rozkládat škrob na maltózu a glukózu. EGCG může tlumit schopnost enzymu rozkládat škrob, vědci uvedli, že EGCG snižuje aktivitu alfa-amylázy ve slinivce břišní o 34 %.

 

Pro lidi to znamená, že pokud chtějí držet hladinu svého cukru pod kontrolou, udělají dobře, když budou pít zelený čaj společně se škrobem, tedy ne s cukrem, který si do čaje obvykle dávají... J. Lambert dodal, že bude muset být zelený čaj a škrob konzumován současně, chceme-li hladinu cukru v krvi udržovat. Tento poznatek nám určitě přichází vhod a budeme k uvedenému pokrmu podávat jako nápoj zelený čaj.

 

Ví se také, že zelený čaj využívali lidé již v dávných dobách, kdy jej používali při bolestech hlavy, při špatném zažívání a pro osvěžení. Dnes se hodně mluví o flavonoidech, a právě na ně je zelený čaj bohatý, dále také o přítomnosti antioxidantu EGCG, jak bylo již napsáno.

 

Je dobrým zvykem užívat častěji zelený čaj místo kávy, ke zlepšení tělesné i duševní pohody.

 

Zelený čaj naleznete v naší nabídce.


Související články:
Zelený čaj pro zdraví
Proč pít zelený čaj?
Zelený čaj - poklad nad poklady
Matcha – zelený čaj nejen pro samuraje
Čaje, které zahřejí i pomohou vašemu zdraví na podzim


26.12.2013
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

65,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS