Kladný vliv zeleného čaje

Většina odborné literatury přiznává, že dietní návyky předcházejí vzniku celé řady onemocnění, zejména rakoviny a koronárního onemocnění srdce. Proto není divu, že použití vhodných potravin nebo potravinových doplňků přitahuje stále větší pozornost. Také pití zeleného čaje, jak prokázala epidemiologická pozorování a laboratorní studie, může mít vliv na redukci některých nemocí.

Zelený čaj – jeho původ a způsob zpracování
K přípravě čaje slouží sušené listy rostliny Cammelia sinensis, která sice pochází z jihovýchodní Asie, ale v současné době se pěstuje ve více než 30 státech světa. Samotné složení čajových listů je závislé na klimatu, sezoně, způsobu pěstování a na typu a stáří rostlin.

Podle toho, jakým způsobem se rostliny zpracovávají, rozlišujeme zelený a černý čaj:

  • Při zpracování zeleného čaje se používají čerstvě sklizené listy – asi třetinu jejich hmotnosti tvoří polyfenoly, dále jsou to fluoridy, polysacharidy, vitaminy E a C, tein, hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík a chlor. Hlavní polyfenoly zeleného čaje ovlivňují jeho barvu a chuť.
  • Při výrobě černého čaje se čerstvé listy nechají zavadnout a vyschnout – a to tak dlouho, než se sníží obsah vody v listech a zároveň i jejich hmotnost asi na 55% původní hodnoty. Drcením takto vysušených listů vznikají látky, které dávají černému čaji charakteristickou barvu a chuť.

Umíme správně připravovat zelený čaj?
Existuje spousta literatury, která se tímto tématem podrobně zabývá. Připomeňme si alespoň pár kroků:

  • Voda pro přípravu čaje by neměla být příliš tvrdá, měla by být čerstvá, nepřevařená a studená.
  • Neměla by se nechat vařit déle, než je nezbytně nutné.
  • Konvici, ve které se čaj připravuje, není dobré používat k přípravě jiného nápoje.
  • Správně bychom měli před přípravou čaje konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a uvolnily silice.
  • Čajová konvice, stejně tak šálky a další nádoby, které přijdou s čajem při přípravě do styku, by neměly být kovové, ale z keramiky, kameniny, skla nebo porcelánu. Nádoby se vymývají čistou vodou a zásadně se nesmějí používat saponáty.
  • Na jeden šálek dáváme jednu lžičku čaje a při přípravě více šálků najednou dáváme do konvice jednu lžičku navíc.
  • Lístky čaje je třeba udržovat v těsnicí nádobě a chránit je před přímým světlem. Za těchto podmínek můžeme čajové lístky skladovat déle než rok.
  • Čajové lístky nebo sáček s čajem nezaléváme vroucí vodou, ale vodou, která má teplotu mezi 70 a 80oC (vodu necháme asi 2 – 3 minuty chladnout, každou minutu klesá její teplota asi o 8 – 10oC). Čaj louhujeme další 2 – 3 minuty a pijeme ho teplý.

Nádory
V současné době se hromadí důkazy o tom, že zelený čaj působí proti vzniku a růstu zhoubných nádorů. Jedná se zejména o rakovinu kůže, plic, žaludku, jícnu, dvanácterníku, slinivky, jater, močového měchýře, prsu a tlustého střeva. Nižší výskyt onkologických nemocí v Japonsku a v Číně je přičítán právě pozitivnímu účinku zeleného čaje, který je v těchto zemích konzumován ve výrazně větším množství než např. v Evropě. V poslední době bylo zjištěno, že zelený čaj snižuje u pacientek s nádorem prsu výskyt metastáz do podpažních uzlin a zvyšuje účinky hormonální terapie. Velmi důležité je, že podávání sušeného extraktu zeleného čaje zvýšilo účinnost probíhající chemoterapie. Co se týče přesného dávkování – za bezpečnou a účinnou se považuje dávka, která odpovídá minimálně 10 šálkům zeleného čaje za den (více než 2,5 litru čaje). Přičemž terapie nádorů trvá minimálně 6 měsíců a zelený čaj se podává formou práškového extraktu.

Ischemická choroba srdeční
Bylo zjištěno, že polyfenoly zeleného čaje se chovají jako antioxidanty – brání poškození buněk a působí jako zametači volných radikálů. Přitom tato jejich antioxidační schopnost je překvapivě vysoká, dokonce vyšší než u vitaminu E nebo C. Četné epidemiologické studie prokázaly, že pití zeleného čaje snižuje výskyt:

  • ischemické choroby srdeční
  • aterosklerózy
  • vysokého krevního tlaku
  • omezuje srážení krve
  • rozšiřuje cévy
  • snižuje vysokou hladinu krevních tuků a cholesterolu

Záněty
Byl prokázán protizánětlivý účinek zeleného čaje – ten totiž likviduje látky, které jsou produkovány zánětlivými buňkami a které mají na organismus škodlivý vliv. Velmi dobré zkušenosti s použitím zeleného čaje jsou např. při zánětech sliznice dutiny ústní.

Nadváha
V nedávné době bylo zjištěno, že zelený čaj zvyšuje denní energetický výdej a spotřebu tuků. Z toho nevyplývá, že by samotné pití čaje stačilo k redukci hmotnosti, ale bude přínosné, když doplníme efektivní prostředky snižování nadváhy (tj. cvičení a omezení energetického příjmu) i několika šálky zeleného čaje nebo kapslemi.

Extrakt ze zeleného čaje, který se v čínském lékařství již od nepaměti používá při problémech s bolestí hlavy, těla, špatného zažívání a ke zlepšení tělesné i duševní pohody. Extrakt ze zeleného čaje je bohatý na bioflavonoidy a antioxidanty EGCG, které jsou 200x účinnější v boji proti volným radikálům než vitamin E.

Zpět nahoru