Zdravé rychlé recepty nejen na chřipkové období

Mrkvová polévka s medem a chipsy z Irského mechu (volitelné)

Ingredience:

  • 1 x cibule
  • 3 x střední mrkev
  • 1 x menší batát
  • voda
  • sůl
  • chilli (volitelné)
  • med
  • pomeranč

Postup:

Cibulku nakrájíme a orestujeme na trochu oleji dozlatova. Přidáme pak nadrobno nakrájenou zeleninu a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni do měkka.  Pak tyčovým mixérem vše rozmixujeme na jemno, přidáme ke konci med, sůl a koření dle chuti a trochu šťávy z pomeranče.

 

 

Typ: přidejte zázvor a kurkumu a získáte tak úžasnou polévku na chřipku a nachlazení 🙂

 

K polévce můžete podávat krutonky a nebo tyto lahodné chipsy z Irského mechu, které chutnají famózně i samotné.

 

Chipsy: 

  • gel z Irského mechu
  • med
  • špetka soli
  • nasekané vlašské ořechy
  • šťáva z půlky pomeranče

Gel rozmixovat v mixéru se šťávou a medem na jemný krém, pak přidat špetku soli, chilli a vlašské ořechy. Rozetřete na pečící papír a sušte nebo pečte na 80 stupních několik hodin. Nechte pak přes noc ztvrdnout a rozlámejte na chipsy. Polévku a chipsy lze připravit i v RAW verzi při zachování nízkých teplot při vaření a sušení 🙂

 

Pesto z medvědího česneku trochu jinak

Není pesto jako pesto 🙂 Tohle pesto s medvědím česnekem  a Irským mechem je opravdu lahodné.

 

Ingredience:

  • Medvědí česnek
  • olivový olej
  • Mecheta (zdravé dochucovadlo s Irským mechem)
  • Himalájská sůl s Irským mechem
  • citronová štava
  • dýňová semínka

 

(množství dle vaší potřeby a chutě. Na 2 l nádobu od mixéru plnou česneku 4 PL oleje, lžička Mechety a soli, šťáva z 1 citronu a hrst semínek)

 

Vše dáme do mixéru a rozmixujeme na hrubo. Dáme do sterilovaných skleniček horkou vodou a uchováme v lednici.

 

Úžasně chutná s těstovinami, cherry rajčátky, rukolou, polníčkem a nutričním droždím. Máte tak hned rychlý chutný oběd 🙂

 

Zapečené jáhly na sladko

Ingredience:

  • 250 g jáhly (předem uvařit)
  • 2 jablka
  • 1 hruška
  • hrst strouhaného kokosu
  • skořice
  • kosovy cukr
  • hrst ořechů a semínek
  • 150ml rostlinného mléka
  • 2PL gelu z Irského mechu nebo  vajíčko

Jáhly uvařte a dejte do zapékací misky, přidejte ovoce, kokos, ořechy, cukr a skořici a promíchejte. V hrnečku rozmíchejte v mléce irský mech (lze použít odsolený prášek z mechu) nebo s vajíčkem a zalijte tím jáhly.Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

Podávat můžete s čokoládou, zmrzlinou či pyré z ovoce 🙂

 

 

 

Zpět nahoru