Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Hubnutí není jen o ztrátě kilogramů. Je to hlavně cesta k lepšímu zdraví a většímu sebevědomí. Pro mě bylo nalezení motivace k hubnutí obtížným úkolem. Podělím o svou osobní motivaci, co mě nutí se starat o sebe, a proč je tak důležité to dělat jen pro sebe.
Za prvé: ZDRAVÍ
Jedním z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodla začít hubnout, bylo mé zdraví. Po tom, co jsem skončila na pohotovosti, jsem byla konfrontována se svou smrtelností. V mých 45 letech přišlo zjištění, že stylem svého života se nemusím dožít ani padesáti. Věděla jsem, že tohle opravdu musím začít řešit. Po roce a půl mám nějaká kilča dole, a musím uznat, že se cítím lépe. A cítit se ještě líp, je pro mě silnou motivací k tomu abych to nevzdala a pokračovala dál.
Za druhé: SEBEVĚDOMÍ
Dalším faktorem bylo mé nízké sebevědomí. Pocit, že nejsem spokojená s tím, jak vypadám, mě provází od dětství. Tenhle pocit ovlivňoval veškeré mé vztahy s ostatními, a nejen s nimi. Špatný vztah jsem měla sama k sobě. Dodnes ten pocti přetrvává a pracuji na tom, abych se měla ráda. Uvědomila jsem si, že sebevědomí není závislé pouze na tom, jak vypadám, ale také na tom, jak se cítím.
Za třetí: DĚLÁM TO PRO SEBE
Tím posledním na mé cestě je to, že to dělám jen a jen pro sebe. Hubnu pro sebe, ne pro ostatní. V minulosti jsem měla nutkání splňovat očekávání druhých, mé rodiny, partnerů. To vždy vedlo k selhání a k frustraci.
Když ráno, když vstanu a nemám chuť jít třeba cvičit, vzpomenu si na to, co mě motivovalo na začátku. Toto uvědomění mi pomohlo udržet motivaci a odhodlání i v těch nejtěžších chvílích. Je to jen můj čas, který je potřeba investovat do toho, abych byla spokojená.
A když jsem si to takto srovnala v hlavě, můžu lépe na sobě pracovat. Nejen pohybem, ale i změnou jídelníčku.
Mám pro vás tři recepty, které s oblibou vařím, jsou rychlé, zdravé, chutné a DIETNÍ. A jelikož máme podzim, sezónu dýní, uvaříme si něco z nich.
A proč dýně? Protože jsou bohaté na vitamíny A, C a E, jsou to antioxidanty a ty pomáhají chránit tělo před volnými radikály, a vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro metabolismus.
Díky vysokému obsahu vlákniny se postaráte o svůj trávicí systém a mikrobiom.
A hlavně jsou nízkokalorické.
Recept na dýňovou polévku
Jaké budete potřebovat ingredience:
500 g dýně hokaido zbavené semínek a nakrájené na kostky
1 větší cibuli jemně nakrájenou
2 utřené stroužky česneku
1 větší bramboru nakrájenou na kostky
1 l zeleninového vývaru, nebo vody
200 ml smetany na vaření
Lžíci oleje do základu
Muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti
Postup:
1) Na oleji osmažte cibuli a česnek do zlatova, pak přidejte muškátový oříšek, stačí jen špetka.
2) Přidejte nakrájenou dýni a bramboru a poduste je několik minut.
3) Zalijte vývarem a vařte, dokud dýně a brambory nezměknou.
4) Polévku rozmixujte do hladka.
5) Přilijte smetanu, promíchejte a nechte chvilku povařit.
6) Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.
Recept – špagetová dýně s kuřecím masem (hlavní chod)
Jaké budete potřebovat ingredience:
1 menší špagetovou dýni
2 lžíce olivového oleje
300 g mletého kuřecího masa
1 cibule (nasekaná)
2 stroužky česneku (nasekané)
300 g nakrájených oloupaných rajčat
Sůl, pepř, oregano
40 g strouhaného parmezánu
Nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
1) Předehřejte troubu na 180°C.
2) Špagetovou dýni rozřízněte podélně na půl a vydlabejte semena.
3) Dýni dejte na plech vydlabaným na vrch, vnitřek potřete 1 lžíci oleje, osolíte a opepříte.
4) Pečte v troubě asi 20 minut, dokud dýně nezměkne a trochu zhnědne.
5) Mezitím co se dýně peče tak na pánvi rozehřejte druhou lžíci olivového oleje a opečte kuřecí maso, když získá barvu, přidejte cibuli a česnek a za stálého míchání restujte asi 5 minut.
6) Přidejte k masové směsi rajčata, oregano, dochuťte solí a pepřem a nechte chvilku dusit pod pokličkou.
7) Když je dýně hotová, vidličkou vyškrábněte dužinu k masové směsi. Dužina by si měla zachovat pružnost a tvar špaget.
8) Dužinu promíchejte se směsí masa a vraťte zpět do vydlabaných půlek.
9) Posypte strouhaným parmezánem a nasekanou čerstvou petrželkou na ozdobu a nechte v troubě sýr zapéct. A je hotovo.
Recept na dýňovou pěnu (dezert):
Jaké budete potřebovat ingredience:
200 g dýně, nakrájené na kousky
3 lžíce čekankového sirupu
150 g řeckého jogurtu
150 g ricotty
Špetka soli
Špetka mletého muškátového oříšku
Špetka mletého nového koření
Špetka mletého hřebíčku
Špetka mleté skořice
Špetka mletého zázvoru
Mleté ořechy na ozdobu
Postup:
1) Nejprve je potřeba dýni podusit do měkka. Dusit s minimem vody anebo uvařit na páře. Když změkne, nechte ji vychladnout.
2) Když je dýně studená je potřeba ji pořádně do hladka rozmixovat.
3) Do mísy dejte jogurt, ricottu, koření, čekankový sirup a šlehačem vyšlehejte. Když je směs promíchaná, přidejte rozmixovanou dýni a opět šlehejte.
4) Měla by vzniknou krásná pěna. Pěnu rozdělte rovnoměrně do skleniček a nechte vychladit.
Vršky ozdobte oříšky a můžete podávat!