VÍTEJTE, VELIKONOCE!

Velikonoce letos zastihnou jaro již v plné síle – na zahradách září narcisy a tulipány, keře a stromy začínají kvést. Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody.

Měli… Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny. K tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

Jaké potraviny játrům udělají dobře?

Ovoce: avokádo, grapefruit

Zelenina: zelená listová, česnek

Plody: vlašské ořechy

Koření: kurkuma

Bylinky: kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, třezalka, pelyněk, jaterník, schizandra, yzop

Nápoje: zelený čaj

Kváskový mazanec

Potřebujeme na 2 kusy:

  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 400 ml vody
  • 200 g hrubé mouky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 200 g rozpuštěného a vychladlého másla + kousek na potření po upečení
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • kůra z 1 citronu nebo 1–2 lžičky sušené citronové kůry
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • cca 100 ml mléka
  • rozinky naložené v rumu dle chuti
  • mandle
  • vejce na potření
Mazanec

Postup:

  1. Večer před pečením si připravíme kvásek – smícháme žitný kvas s hladkou moukou a vodou, přikryjeme ho utěrkou a necháme do rána vzejít.
  2. Ráno spojíme s ostatními surovinami. Vmícháme rozinky a nasekané mandle a zahustíme polohrubou moukou tak, aby nám vzniklo tvárné těsto. Necháme kynout přikryté potravinovou fólií v teple 2–3 hodiny, každou hodinu je můžeme několikrát přeložit.
  3. Poté rozdělíme těsto napůl, zformujeme dva bochánky a necháme další hodinu kynout (můžeme je přikrýt mísou).
  4. Před pečením mazance do kříže nařízneme, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě rozpálené na 220 °C zhruba 5 minut, potom stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 60 minut (někdy je potřeba déle, zkoušíme špejlí). Na posledních 15–30 minut je můžeme přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálily.
  5. Vyndáme z trouby, potřeme máslem a necháme řádně vychladnout.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zpět nahoru