prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Vaříme podle herbáře - Co je co v bylinářství

13.03.2014
Vaříme podle herbáře
Při práci s bylinami se vyskytuje spousta pojmů, kterým nemusíme hned rozumět, a také nám trvalo nějakou dobu, než jsme se s nimi sžili. Zde jsou shromážděny různé vysvětlivky k výrazům, které se občas v receptech v této knize objevují.

Bylinné oleje

Výroba domácích bylinných olejů je jednoduchá. Litrem olivového oleje zalejeme 100 – 150 g čerstvé byliny (např. třezalku) a necháme macerovat za oknem, na které dopadají sluneční paprsky. Necháme pracovat zhruba 2 týdny, pak přecedíme a používáme.

 

Bylinný prášek

Usušenou bylinu (např. šalvěj, květy lípy nebo nať máty) rozmixujeme ve výkonném mixéru na prášek. Prášek pak používáme jako surovinu, třeba pro výrobu bonbónů, nebo jako přídavek do čajů, případně jako dochucení či koření hotových pokrmů.

 

Esenciální oleje

Získávají se poměrně náročnou metodou parní destilace, kdy přes čerstvé byliny cirkuluje pára, do níž se uvolňují esenciální oleje. Pára se pak chladí, přičemž se odděluje voda a esenciální olej v čisté podobě. V podmínkách běžné domácnosti je téměř nemožné pustit se do výroby. Zároveň potřebujeme poměrně hodně bylinného materiálu, abychom vyrobili dostatek oleje. Protože se často na stránkách této knihy s kapkami esenciálních olejů setkáme (např. s rozmarýnovým, levandulovým, mandarinkovým), doporučujeme je zakoupit. Nejsou nejlevnější, ale vydrží dlouho.

 

Léčivá vína

Nejjednodušší cesta k léčivým vínům je smíchat 100 – 150 g byliny s litrem dobrého vína. Necháme 3-4 dny louhovat a pak užíváme 200 ml denně.

 

Likéry

Rostlina či její plody se nejdříve macerují v alkoholu a pak přidáváme nějaký sladký nálev a také koření na vyladění chuti. Necháme chvíli odpočívat, pak scedíme a skladujeme v chladu.

 

Macerát

Macerát je bylinný výluh zastudena. Používá se tehdy, pokud z nějaké byliny potřebujeme určité látky dostat za několik desítek minut. S macerováním se setkáme třeba u bezové šťávy, kdy naložíme květiny bezu di studené vody a dáme jim 24 hodin na to, aby pustily do vody pyl. Dále některé byliny procházejí macerováním, když z nich chceme vyrobit urologický čaj. Pak ho pouze přihřejeme.

 

Nálev

Používá se u bylin se silicemi, kterými si chceme ulevit třeba od stresu, nervozity či nachlazení. Recepty na bylinné čaje, s nimiž nám zde pomáhal dědek kořenář, se připravují formou nálevu. Polévkovou lžíci drcených bylin zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Přikryjeme pokličkou, aby nám neunikly éterické látky. Pokud chceme udělat větší množství, třeba litr, použijeme čtyři polévkové lžíce a stejnou metrikou pokračujeme dále. Není dobré přesáhnout dobu louhování, protože pak byliny začnou pouštět další látky, které nejsou žádoucí.

 

Odvar

Polévkovou lžíci byliny povaříme 5-10 minut (podle druhu byliny) ve 250 ml vody a pak necháme 20 minut odstát. Odvar se používá zejména pro zpracování kořenů třeba pro přípravu čajů na odstranění plicních nebo žaludečních problémů.

 

Sběr, sušení a uchování bylin

Stejně jako u hub sbíráme jen ty rostliny, které bezpečně známe. Je dobré použít rukavice, u sběru nejíme a děti raději držíme stranou. Byliny ukládáme do košíčku nebo bedýnky, nemačkáme je a nemícháme mezi sebou více druhů. Pro sběr květů, natě a listů se doporučuje slunečný den, čas okolo oběda, kdy rostlina není mokrá či orosená. Po sběru si umyjeme ruce i obličej. Důležité je rostliny co nejrychleji zpracovat či konzervovat, většinou usušit, abychom neztratili účinné látky.

 

Ukázka z knihy Vaříme podle herbáře.


Související články:
Vaříme podle herbáře 2 - Neutuchající energie
Super potraviny – Lilek
Že kořeněné jídlo je nezdravé?! Význam bylinek a koření pro naše zdraví
Zázračná levandule: Pohladí po duši, zklidní i největší hysterku
Biopotraviny jsou zdravé, plnohodnotné a plné přirozených chutí


13.03.2014
autor: Kateřina Winterová, Linda Rybová
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

338,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS