prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Vánoční hodování? Zkuste to podle moudrých předků

11.12.2012

Začal nám advent, doba přípravy na Vánoce. Pro naše předky to byla také doba ztišení a půstu...

Půst se jako součást duchovní přípravy přísně dodržoval celý advent. Správný půst dokonale očistí trávicí systém a uvede člověka do duševního klidu. Jak? Zbaví tělo balastu, uhnívajících zbytků jídla a toxinů, navodí dobrou náladu a pozitivní pohled na svět. Člověk je zdravější, méně unavený, oplývá vitalitou...

Jak říkají lidová rčení:

  • Ve zdravém těle zdravý duch.
  • Střídmost, klid a veselost jsou nejlepší lékaři.
  • Mnoho jídel, mnoho nemocí.

 

Jíst bylo při půstu dovoleno, i když ne všechno. Zákaz platil hlavně na maso. Vůbec nesmělo přijít na stůl! Zapovězené bylo i sádlo. Mezi maso se ale nepočítaly ryby. Ty se naopak jíst mohly. Dovolené bylo ovoce, sýry a pečivo. Jedním z postních jídel byla pučálka - „napučený" (naklíčený) hrách se po celý den namáčel, aby nabobtnal. Pak se osolený a opepřený upekl v troubě.

 

Z pohledu zdravé výživy...

... naši moudří předci intuitivně dávali organizmu jen to nejlepší. Určitě netušili, že sádlo i tučné maso obsahují zdraví škodlivé nasycené mastné kyseliny, a naopak ryby dodávají nezbytné omega mastné kyseliny. Potřebnou porci bílkovin zabezpečily sýry, vitaminy a vlákninu zajistilo ovoce, dostatek sacharidů dodalo pečivo.

 

Štědrý večer nastal...

O Štědrém dnu půst končil, ale až večer. Přes den se správně jíst vůbec nemělo (odměnou bylo zlaté prasátko). Když vyšla první hvězda, zasedla rodina pospolu k večeři.

 

Jak říkají lidová rčení:

  • Sytý se nehádá.
  • Láska prochází žaludkem.

 

Nastalo hodování. I ti nejchudší si dopřávali více chodů, optimálně jich mělo být až devět. Věřilo se, že nadbytek jídla na štědrovečerním stole je zárukou hojnosti v příštím roce. Jídlo bylo jednoduché, prosté a z dostupných surovin - brambor, hrachu, čočky, krup. Jeden z tradičních pokrmů - kuba (jídlo z krupek, hub a česneku) – se někde podával se sušenými švestkami. Chybět nesměla čočka (aby bylo hodně peněz), v oblibě byly oplatky s medem, ořechy a šípky, vše doplnilo ovoce.

 

Z pohledu zdravé výživy...

... nebylo přejídání hrozivé, převládaly zdravé pokrmy, žádná tučná jídla ani sladkosti.

 

 

Celková nabídka zdravé výživy.


Související články:
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vegetariánská a veganská strava
Vyvážená strava
O štědrém dnu naplněni klidem a láskou, která sytí naši duši
„Vánoce jsou prostor stvořený k tomu říci lidem, že je mám rád,“ říká kněz a historik Miroslav Herold


11.12.2012
zdroj: www.vimcojim.cz
další články v rubrice: Filosofie zdraví


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS