Tykev obecná

Tykev obecná, latinsky Cucurbita pepo, patří do rodu tykvovitých. Také je označována jako tykev turek či dýně obecná. Původem náleží do střední Ameriky. Pochází z oblasti dnešního Texasu a Mexika. Bylo prokázáno její pěstování již v době 5000 let před naším letopočtem. Pro nás Evropany patří mezi plodiny, které nám přineslo objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem.

Má výjimečnou chuť a svoji kalorickou hodnotou se blíží bramborám. Jedná se o rostlinu keříčkovitého vzrůstu. Její květy jsou žluté. Obsahuje až 90 % vody. Plodem je nám všem známá dýně, která může mít různý tvar a zabarvení. Obsahuje celou řadu užitečných látek.

Z vitamínů můžeme uvést beta karoten, vitamíny C, D, E a z vitamínů skupiny B pyridoxin, cyanocobalamin, thiamin, riboflavin a niacin. Z minerálů obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek či mangan. Obsahuje i základní stavební kameny potravy – cukry, bílkoviny a tuky. Z dalších látek obsahuje nenasycené mastné kyseliny či vlákninu. Již ze zmíněného výčtu vyplývá značný význam dýní pro naše zdraví.

Konzumovat se dají i dýňová semínka nebo olej z nich lisovaný. Tykev obecná je i uváděná v tradičním léčitelství, především proti zácpě pro svůj projímavý účinek a byla také používána proti parazitům či zánětům či jako doplněk stravy u léčby prostaty. Jak vidět, tykev obecná není jen ozdobou při Halloweenu, ale také užitečnou součástí našeho jídelníčku, která se dá upravovat na různé způsoby – polévky, saláty, zapékaná v těstíčku, dá se grilovat či zapékat se sýrem či se z ní dají připravit pomazánky.

 

Zpět nahoru