Švestková omáčka s uzeným tofu

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Švestková omáčka ochucená kořením a umeoctem hraje v tomto jídle hlavní roli. Místo tofu můžete použít třeba i jinou rostlinnou bílkovinu, například tempeh nebo goody foody. Pokrm jsme zdobili řeřichou, která není nutná, ale umí hezky vyvážit sladkou chuť omáčky.

Ingredience

  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 ks cibule
  • 500 g uzeného tofu
  • 2 lžíce biomásla
  • 2 lžíce mouky
  • 150 g povidel
  • 500 ml vody
  • 1/2 celé skořice
  • 1 ks badyán
  • 2 lžíce umeocta
  • sůl
  • 500 g brambor
  • 200 g pšeničné hrubé bílé nebo celozrnné mouky
  • 100 g celozrnné špaldové krupice
  • 1 lžička soli

Jak na to?

  1. Předem si uvařte ve slupce brambory a nechte vychladnout.
  2. Rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na kolečka, osolte a osmažte dozlatova. Cibuli posuňte na stranu pánve, přidejte tofu nakrájené na plátky a opečte.
  3. Rozehřejte máslo, přidejte mouku a zasmahněte světlou jíšku. Přidejte povidla, vodu, koření a umeocet. Poduste asi 10 minut na hustou tmavou omáčku.
  4. Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo, přidejte mouku, krupici a sůl, důkladně na vále rukama zpracujte kompaktní těsto. Vytvarujte šišky, vložte do vroucí vody a vařte 5 až 7 minut. Servírujte společně s tofu, smaženou cibulkou a povidlovou omáčkou. Šišky můžete také opéct na troše oleje.

www.countrylife.cz

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.