Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Super potraviny – Lilek

26.11.2013
Super potraviny Lilek či baklažán má svůj domov v teplých východních oblastech daleké Indie. Jeho cesta do našich krajin trvala poměrně dlouho. Skuteční labužníci dávají přednost plodům menším, nejlépe o průměru od pěti do osmi centimetrů, s lesklou hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou. Větší a starší plody mohou být vodnaté a hořké. Ideální je zpracovávat co nejčerstvější plody, lilek totiž snadno podléhá změnám teplot a hnije.

Pro radost ze života

Lilky se začaly konzumovat teprve zhruba před padesáti lety, protože přežívaly pověry, že jejich pojídání vede k šílenství a malomocenství. Dnes jsou oblíbenou a chutnou zeleninou se značnou Nutriční hodnotou.

 

Lilky jsou vydatným zdrojem beta-karotenu (provitaminu A), který je důležitý pro zrak, posiluje obranyschopnost organismu proti nemocem a je nezbytný pro růst a vývoj dětí. Kromě toho obsahují směs vitaminů skupiny B, jež jsou nezbytné pro dobrou funkci imunitního systému, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a „obšťastňují“ nervy, z čehož plyne optimismus a radost ze života. Důležitý je obsah vitaminu B7, známého také jako biotin, jenž je nutný pro tvorbu pohlavních hormonů. Vždyť Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum.

 

Lilek je výborným zdrojem draslíku, obsahuje řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, zinek a důležitý mangan, který poskytuje ochranu proti diabetu, působí preventivně proti některým nádorům a je důležitý pro zdravé a pevné kosti. Při výzkumech se zjistilo, že unikátní antokyan, látka obsažená zejména ve slupce lilků, působí proti chorobám srdce.

 

Tato všestranná zelenina chrání mozek před poškozením volnými radikály a oddaluje stárnutí tohoto důležitého orgánu. Lilek má silné antivirové a protiplísňové účinky, které pomáhají odolávat infekcím, a obsahuje také kolem devadesáti procent vody, má zanedbatelný obsah tuku a nízkou kalorickou hodnotu, a je proto vynikající součástí jídelníčku při hubnutí.

 

Ratatouille

1 větší lilek, 3 zralá rajčata, 2 středně velké cukety, 2 papriky různých barev, 1 plechovka loupaných rajčat, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 3-4 stroužky česneku, rozmarýn, tymián, mletý pepř, sůl

 

Lilek, rajčata a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na jemné plátky, cukety rozkrojíme podél a nakrájíme na půlcentimetrové plátky, papriky na nudličky. Na oleji opečeme nejdříve lilek, pak papriky, rajčata, cibuli a nakonec cukety. Směs zalijeme loupanými rajčaty, opepříme, osolíme a asi půl hodiny dusíme. Nakonec přidáme tymián, rozmarýn a sundáme z tepelného zdroje. Podáváme s křupavou bagetou nebo jiným pečivem.

 

  • Zeleninové ragú – ratatouille [ratatuj] je francouzská verze leča, jehož základem je lilek a rajčata. Vzniklo prý ve francouzské části Baskicka. Tehdy nemělo moc dobrou pověst, neboť název pokrmu je odvozený od slova touiller, což znamená míchat i smíchat všechno dohromady. Postupem času se pokrm začal přetvářet a dnes nerozlučně patří ke kouzlu Nice, francouzské Riviéry a Provence. Tato dušená zeleninová směs se podává teplá nebo studená.
  • Pokrm lze připravit také z dalších druhů zeleniny, přidat můžeme i žampiony nebo jiné houby.
  • Směs můžeme zapékat – přesuneme ji do zapékací misky, posypeme strouhankou a nahrubo nastrouhaným sýrem výraznější chuti, pokapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova.

 

Ukázka z knihy Super potraviny.


Související články:
Co nejíst, když... - Zajímá vás, co jíte?
Krémová špenátová polévka
Vaříme podle herbáře - Co je co v bylinářství


26.11.2013
autor: Ing. Jarmila Mandžuková
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS