Stravování podle krevních skupin?

Stále populárnější se stává v poslední době stravování podle konkrétního druhu krevní skupiny. Podle této teorie totiž existují vhodné, a naopak zcela nevhodné potraviny, které určuje právě krevní skupina.

Princip vychází z toho, že pro každého jednotlivce jsou vhodná jídla, na která byli zvyklí už jeho předci, a že tedy jeho tělo snáší jen jednotlivé skupiny potravin. Proto pro každou krevní skupinu existují doporučené a zakázané potraviny, které tělo beze zbytku zpracuje, nebo naopak nesnese, protože by se narušila rovnováha těla. Podle tohoto stravování jsou potraviny rozděleny na velmi prospěšné – působící jako lék, neutrální a zakázané – působící jako jed.

Skupina 0
Skupina nula je nejstarší krevní skupina, nazývána též myslivecká nebo lovecká. Z toho také vychází, že je pro ni nejvhodnější konzumace masa. Lidé, kteří jsou nositeli této skupiny, mívají odolné zažívací ústrojí. Kromě hovězího, skopového, telecího a ryb by v jejich jídelníčku neměla chybět cibule, papriky, kedlubny, dýně, brokolice, petržel, pór, špenát a švestky. Naopak vyhýbat je třeba se obilovinám a potravinám z nich, mléčným výrobkům, oleji z kukuřice, burským oříšků, bílému a červenému zelí, kukuřici, květáku, olivám, žampionům a ovoci, které je kyselé.

Skupina A
Lidé s touto krví jsou spíše zemědělského založení, byli také prvními vegetariány, proto je tato skupina nazývána zemědělskou. Základ jídelníčku by měl být v obilninách a potravinách z nich a v rostlinné stravě. Tito lidé jsou poměrně citliví na zažívací ústrojí, měli by jíst ryby, velké množství zeleniny a citrusových plodů a pečivo ze sójové mouky. Není pro ně vhodné maso, sýry a černý chléb.

Skupina B
Nazývá se také kočovnou a lidé, kteří do ní spadají, mohou mít díky velmi odolnému zažívacímu ústrojí různorodou stravu. Dopřávat si mohou divočinu, plody moře, všechny mléčné výrobky, baklažány, červenou řepu, papriku, květák a mrkev. Je třeba se vyhnout drůbeži, ořechům, dýním, pšenici, žitu a kukuřici.

Skupina AB
Je to nejmladší skupina, proto o ní nejsou ještě takové poznatky jako o zbývajících třech. Lidé s touto krevní skupinou mohou jíst potraviny určené pro lidi s krevní skupinou A i B, mohou mít pestrou stravu. Vhodné je pro ně drůbeží maso, jogurty, sýry a červené fazole. Měli by se však vyhnout vepřovému masu, máslu, paprice, ředkvičkám, kukuřici, banánům, tučnému mléku a sýrům a také máslu.

Zpět nahoru