Šťávy a míchané nápoje z přírody – Potravinu pro přípravu šťáv a smoothies

Kupujete-li ovoce a zeleninu v obchodě, přesvědčte se důkladně o jejich čerstvosti a jakosti. Zvadlé, měkké, natlučené a nahnilé zboží bylo zpravidla skladováno příliš dlouho a nedbale uloženo. Takové nekupujte. Snažte se kupovat organické zdroje. Některé druhy ovoce obsahují zbytky pesticidů a další karcinogenní látky.

Ovoce a zeleninu ukládejte v tašce nahoru, abyste předešli potlučení a umožnili přívod vzduchu. Jakmile ovoce a zeleninu koupíte, dejte je do kvalitní tašky nebo cestovní chladicí tašky v kufru. I teplo v dopravním prostředku již snižuje množství vitaminů. Po nakoupení ovoce a zeleniny, zejména broskví, bobulovitého ovoce a listové zeleniny, dostaňte se domů co nejrychleji, protože ovocné plody a zelenina mají tendenci rychle se kazit.

Kupujte od farmářů

Ačkoliv i na farmách se používají postřiky, snažte se zjistit, zda se některé ovoce a zelenina nestříká. Každopádně farmářské potraviny budou většinou kvalitnější a zralé, na rozdíl od supermarketů, kde se prodávají potraviny dozrávající během přepravy. Ovoce a zeleninu na farmářských trzích ale můžete koupit i od prodejců, kteří jen nakupují a prodávají, aniž by něco sami pěstovali.

Snažte se něco pěstovat sami. I na malém prostoru, například na balkoně či v malé zahrádce, se dá pěstovat zelenina a bylinky.

V současné době existují na internetu různé weby, kde si můžete najít „svého farmáře“, nakoupit přebytky ze zahrádek apod. I ve městech je možné pronajmout si malý prostor, kde si můžete pěstovat své jídlo. Někdy je to třeba jen pytel s hlínou. Tyto aktivity sílí, a je to báječné nejen pro radost z jídla, které si sami vypěstujeme, ale pro možnost kontaktu s přírodou a se zemí. Práce na jakékoli zahrádce funguje jako dokonalá psychoterapie a meditace. Rostliny jsou živé organismy, které s námi hovoří svou řečí, již rozumíme možná na nevědomé úrovni, ale rozhodně ji cítíme, protože v přírodě je nám vždy dobře.

Kupujte více sezonní potraviny

Nákup potřebných potravin si plánujte. Zabráníte vyhazování zkažených surovin, uspoříte peníze tím, že nebudete kupovat něco, co už doma máte či nebudete potřebovat, a uspoříte čas, když předem budete vědět, co koupit.

Nejvhodnější je vybírat to, co právě v daném období roste v místě, kde žijete. Není vždy možné jíst jen sezonně, je ale lepší koupit v létě jahody, které zamrazíte, než kupovat v zimě v supermarketu uměle vypěstované.

 

Zpět nahoru