Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tento recept vyniká především skvělým, univerzálním těstem, se kterým se výborně pracuje. Použijete ho nejen na pizzu, ale i na italskou focacciu. Můžete ho mít předem připravené v lednici a sáhnout po něm ve chvíli, kdy potřebujete. Rychle tak vykouzlíte vůni a chuť Itálie.
Ingredience
- 370 g hladké pšeničné mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 330 ml vody
- 25 ml olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 4 g instantního droždí
- 1 lžíce soli
- 4 ks rajčata nakrájená na plátky
- 200 ml rajčatového pyré
- 200 g cukety na tenké plátky
- 40 g oliv na tenké plátky
- půlka červené cibule nakrájené na dílky
- 125 g veganské mozzarelly Green Vie
- 30 g čerstvé bazalky – na pesto
- 90 ml olivového oleje – na pesto
- 50 g loupaných konopných semínek – na pesto
- 1 lžíce lahůdkového droždí – na pesto
- 1 ks stroužek česneku – na pesto
- sůl – na pesto
Jak na to?
- Obě mouky promíchejte v míse se solí, cukrem a droždím. Přidejte vodu, olivový olej a hněťte v robotu asi 7 minut.
- Dejte do nádoby vymazané olivovým olejem, přikryjte fólií a nechte kynout v lednici přes noc. Těsto můžete nechat v lednici i 3 – 5 dní, chuť těsta bude výraznější.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Plechy potřete trochou oleje a vyklopte na ně těsto. Dlaně si potřete také trochou oleje a těsto několikrát přeložte přes sebe, otočte a vytvarujte do oválného bochníku. Zakryjte a nechte těsto znovu nakynout. Troubu rozehřejte na 230 °C.
- Vykynuté těsto dlaněmi roztáhněte po celé ploše pečicího plechu. Okraje nechte o kousek vyšší. Těsto potřete rajčatovým pyré a obložte zeleninou a olivami. Podle potřeby dochuťte solí.
- Pizzu vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova. Ke konci pizzu vytáhněte, posypte nastrouhanou nebo pokrájenou veganskou mozzarellou a nechte už jen krátce zapéct, aby se sýr nevysušil a nepustil tuk.
- Pizzu vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova. Ke konci pizzu vytáhněte, posypte nastrouhanou nebo pokrájenou veganskou mozzarellou a nechte už jen krátce zapéct, aby se sýr nevysušil a nepustil tuk.