prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Pět klíčů k bezpečnému stravování

12.08.2011
Udržujte čistotu
  • Před manipulací s jídlem a během jeho příprav y si často umývejte ruce.
  • Umývejte si ruce po použití toalety.
  • Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů.
  • Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci

Proč?
I když většina mikroorganizmů nemusí nutně způsobit zdravotní problémy, je řada mikrobů, které jsou pro lidský organizmus nebezpečné. Nacházejí se především v půdě, vodě, zvířatech i lidech a přenášejí se na rukou, utěrkách, nádobí a zvláště na krájecím prkénku. Dotykem se mikrobi mohou přenést na pokrm a způsobit onemocnění z potravin.

Oddělujte pokrmy syrové a uvařené

  • Oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin.
  • Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkénka.
  • Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami.

Proč?
Syrové potraviny, především maso, drůbež, mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se mohou během přípravy a skladování jídel přenášet do ostatních potravin.

Pokrmy důkladně vařte

  • Pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajíček a mořských plodů, důkladně vařte.
  • Polévky a dušená jídla přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo teploty alespoň 70 °C po dobu 10 min. Ujistěte se, že šťávy z masa a drůbeže jsou čiré, nekrvavé. Nejlépe, když použijete teploměr.
  • Pokrmy vždy řádně ohřívejte.

Proč?
Důkladné vaření, při dosažení teploty 70 °C uvnitř celého pokrmu po dobu 10 min., zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroby. Mezi jídla, která vyžadují zvláštní pozornost, patří sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež vcelku.

Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách

  • Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
  • Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do ledničky (min. teplota 5 °C).
  • Servírujte pokrmy velmi horké (více než 60 °C).
  • Neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce.
  • Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce.

Proč?
Je-li pokrm uchováván při pokojové teplotě, mikroby se mohou velmi rychle rozmnožovat. Pokud se však jídlo udržuje při teplotě nižší než 5 °C nebo vyšší než 60 °C, rozmnožování mikrobů se zpomalí nebo zastaví. U některých nebezpečných mikrobů však dochází k jejich rozmnožování i při teplotě nižší než 5 °C.

Používejte nezávadnou vodu a suroviny

  • Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla.
  • Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny.
  • Volte zpracované potraviny, jako například pasterované mléko.
  • Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové.
  • Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.

Proč?
Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminované nebezpečnými mikroby a chemikáliemi. Toxické chemikálie se mohou tvořit ve zkažených a zplesnivělých potravinách. Pečlivý výběr surovin a jednoduchá opatření, jako jsou mytí a odstraňování slupek, mohou toto riziko snížit.


Znalost = Prevence


Související články:
Onemocnění z potravin
Grilování a opékání - skrytá zdravotní rizika
Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě
Onemocnění způsobované bakterií E. coli
Trichinóza
Nová značka nutričně vyvážené potraviny Vím, co jím
Jak zastavit závislost na jídle ve třech krocích


12.08.2011
zdroj: www.mzcr.cz
další články v rubrice: Prevence


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS