Pět klíčů k bezpečnému stravování

cm grilovani2

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Udržujte čistotu

  • Před manipulací s jídlem a během jeho příprav y si často umývejte ruce.
  • Umývejte si ruce po použití toalety.
  • Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů.
  • Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci

Proč?
I když většina mikroorganizmů nemusí nutně způsobit zdravotní problémy, je řada mikrobů, které jsou pro lidský organizmus nebezpečné. Nacházejí se především v půdě, vodě, zvířatech i lidech a přenášejí se na rukou, utěrkách, nádobí a zvláště na krájecím prkénku. Dotykem se mikrobi mohou přenést na pokrm a způsobit onemocnění z potravin.

Oddělujte pokrmy syrové a uvařené

  • Oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin.
  • Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkénka.
  • Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami.

Proč?
Syrové potraviny, především maso, drůbež, mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se mohou během přípravy a skladování jídel přenášet do ostatních potravin.

Pokrmy důkladně vařte

  • Pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajíček a mořských plodů, důkladně vařte.
  • Polévky a dušená jídla přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo teploty alespoň 70 °C po dobu 10 min. Ujistěte se, že šťávy z masa a drůbeže jsou čiré, nekrvavé. Nejlépe, když použijete teploměr.
  • Pokrmy vždy řádně ohřívejte.

Proč?
Důkladné vaření, při dosažení teploty 70 °C uvnitř celého pokrmu po dobu 10 min., zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroby. Mezi jídla, která vyžadují zvláštní pozornost, patří sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež vcelku.

Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách

  • Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
  • Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do ledničky (min. teplota 5 °C).
  • Servírujte pokrmy velmi horké (více než 60 °C).
  • Neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce.
  • Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce.

Proč?
Je-li pokrm uchováván při pokojové teplotě, mikroby se mohou velmi rychle rozmnožovat. Pokud se však jídlo udržuje při teplotě nižší než 5 °C nebo vyšší než 60 °C, rozmnožování mikrobů se zpomalí nebo zastaví. U některých nebezpečných mikrobů však dochází k jejich rozmnožování i při teplotě nižší než 5 °C.

Používejte nezávadnou vodu a suroviny

  • Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla.
  • Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny.
  • Volte zpracované potraviny, jako například pasterované mléko.
  • Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové.
  • Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.

Proč?
Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminované nebezpečnými mikroby a chemikáliemi. Toxické chemikálie se mohou tvořit ve zkažených a zplesnivělých potravinách. Pečlivý výběr surovin a jednoduchá opatření, jako jsou mytí a odstraňování slupek, mohou toto riziko snížit.


Znalost = Prevence