
Tato kulturní ovocná dřevina byla známa už r. 2000 př.n.l. v Číně, kolem r. 800 v západní Evropě a ve středoevropských státech až ve 14. století. Všechny v ČR pěstované odrůdy vznikly z meruňky obecné. Skutečnost, že se obyvatelé pohoří Karákoram v Pákistánu dožívají průměrně o deset let více než Středoevropané, bývá vysvětlována právě vysokou spotřebou meruněk.
Základem efektu omlazení je mimořádně vysoký podíl jednoho typu karotenu, a to prekurzoru vitamínu A, ovlivňujícího imunitu, kromě přítomného vitamínu C. Již tři plody obsahují 2500 mezinárodních jednotek provitaminu A a splňují tím polovinu denní potřeby dospělého člověka. Karoteny chrání dužninu i sametovou slupku tohoto výtečného peckového ovoce před škodlivými volnými radikály. Žlutočervený vzhled poskytují rostlinná barviva, antokyany. Koncentrují se ve slupce i dužnině během zrání.
Mnoho niacinu (kyseliny nikotinové) v plodech slouží nervům a proti napětí, kyselina listová zase krvetvorbě a růstu buněk, kyselina pantotenová (vitamín B5) podpoří vitalitu, odbourávání tuků a zdraví vlasů.
Díky kombinaci kyseliny listové s bohatým obsahem mědi a kobaltu jsou meruňky ideálním ovocem pro bledé a chudokrevné lidi.
Meruňky obsahují asi 200 účinných látek, zvláště bioflavonoidů, z nichž tři čtvrtiny nejsou prozatím vědci dostatečně prozkoumány.
Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.
Léčivé účinky meruněk dle literatury:
- podporují imunitu a zhášení volných radikálů
- omlazují a zpomalují stárnutí buněk
- zlepšují náladu
- pomohou z únavy a nesoustředění
- ozdraví sliznice, kůži, vlasy, nehty
- podpoří tvorbu buněk
- zlepší krevní obraz
- pomohou od suchosti sliznic krku a nosohltanu
- zmírní astmatické příznaky
Poznámka:
Ošetřované a dovozové ovoce se doporučuje před jídlem omýt od postřikových látek horkou i studenou vodou, je možno je také oloupat (po pěti vteřinách ponoření do horké vody). Tehdy ovšem ztratí velkou část vitamínu C a kyselinu listovou.
Upozornění:
Na přílišné množství snědených meruněk by mohly doplatit těhotné ženy, a to pro vysoký obsah mědi.
U osob se sklonem k průjmům mohou meruňky podpořit tuto dispozici a při nadměrném požití způsobit i malátnost.