Máte alergii na bílek?

Jste tvořivý typ, který si rád odpočne od sedavé práce nějakým kutěním – třeba vařením? Já jsem takhle jedenkrát chystala – z den předem uvařených brambor – těsto do ledničky, že se bude další den hodit na některé domácké jídlo, třeba halušky, kde nevadí, že mezitím zřídlo. A všimla jsem si, jak malé brambůrky při strouhání “krásně lepí” (použijeme-li místo hrubého struhadla to jemné), až vytvářejí lepidlu podobnou hmotu.

A hned mě napadlo, že toho lze využít v jídelníčku osob, které nemohou přijímat vaječný bílek. Odebrala jsem kuličku strouhané hmoty ve velikosti dlaně a jemně do ní zapracovala trochu mouky. Vytvarovala větší placičku a plochy pokryla nahrubo strouhaným jablíčkem (1/3), posypala cukrem a skořicí, volnou půlkou překryla a “půlměsíc” po okrajích přitiskla vidličkou. Osmažila po obou stranách, osušila v bílém ubrousku, trošku po-sněžila práškovým cukrem a zakousla se: Chutnalo to prakticky stejně dobře jako těsto s vajíčkem. A tak to můžete zkusit i Vy: Jeden večer si uvařte ve slupce (mají vitamín C ve větší míře) za 7 minut v papiňáku ty nejmenší a nejpevnější brambůrky – asi 850 g. Vychladlé je naskládejte do dolního boxu chladničky. Druhý den po návratu z práce je oloupejte a nastrouhejte (spíš na tom jemnějším struhadle, hmota bude více lepit, tedy držet pohromadě). Po oloupání a vykrojení méně pěkných část dostanete o něco menší hromádku, tedy navažte cca 750g. Ve velké míse (nebo na válu) tyto bramborové strouhance jemně posolte. Ráda těsto zadělám v míse a nenadělám si při práci nepořádek.

Varianta pro zdravé jedince: Do hrubých strouhanců vyklepnete jedno celé vejce. Příborovým nožem ho vmíchávejte do brambor.) Navažte 200g polohrubé mouky (v případě vaječného těsta 250g) a opět vmíchávejte, po chvíli odložte nůž a hnětejte těsto v dlani, dokud se mouka nevpravuje v tvárlivé těsto. (Zbytek mouky můžete odložit, prosít sítem a vrátit k ostatní mouce.) Pokud nejste ekzematici, můžete do těsta vsypat i trošku skořice. Ale není to nutné, skořice bude i v ovoci (v případě, že ji snášíte).

Kompaktní lesklé těsto srovnejte ještě v míse do tvaru válečku, vyndejte na stůl a dotvarujte, z urovnaného pak odkrajujte široká kolečka. Z každého vytvarujte nepříliš tlustou placku na pomoučněném místečku stolu. Na její polovinu posadíte hromádku strouhaného jablíčka nebo hrušky (nahrubo, aby z placek při smažení nevytékala snadno šťáva!). Ovoce posypete skořicí s cukrem krystal, hrušku sladit rozhodně nebudete. Je sladká dost a navíc by pouštěla tím víc šťávy. Druhou část placky přes hromádku přehrnete a vidličkou přitlačíte – naděláte tím i ozdobné vroubky. Vložíte asi 2 – 3 duráky najednou do pánvičky na rozpálený olej nebo sádlo a smažíte po obou stranách. Pocukrované pak podáváme k obilné kávě se sójovým mlékem (po jedné lžičce do hrnečku a zalít horkou vodou, zamíchat).

  • 750g vařených, oloupaných, strouhaných brambor
  • 200g polohrubé mouky (zmenšené množství, když nedáváme vejce)
  • špetka soli

“Obyčejným” strávníkům:

  • 1 vejce
  • (event. špetka skořice) a 250g mouky
  • olej na smažení
  • práškový cukr na posypání
  • asi 5 jablíček, skořice, krystalový cukr

Dobrou chuť a plné uspokojení, že jste zvládli tradiční horáckou specialitu z Poličska.

Zpět nahoru