
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Každý z nás už jistě ochutnal klasické lasagne. Přinášíme pro milovníky lasagní další variantu, jak si je připravit. Pojďme je tedy vyzkoušet udělat jinak, netradičně a přitom zdravě.
![]() |
6 porcí | ![]() |
1,5 hodiny |
Ingredience:
- 8 lžic olivového oleje
- 3 cibule
- 7 stroužků česneku
- 1 kg čerstvých nebo sterilovaných rajčat
- 1 chilli paprička
- 3 lžičky sušené bazalky
- 1 lžíce agávového sirupu
- 3 lžičky mořské soli
- 400 g špenátu
- 250 g tofu natural
- 400 ml rýžové smetany
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce jablečného octa
- 400 g lasagní
Na dvou lžících olivového oleje zlehka osmahněte jednu pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, přidejte spařená, oloupaná a pokrájená rajčata (nebo rajčata z plechovky), chilli papričku a 1,5 lžičky bazalky, osolte lžičkou soli, ochuďte agávovým sirupem a duste 20 minut.
Na dalších dvou lžících olivového oleje opět zlehka osmahněte pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, přidejte posekané špenátové listy (můžete použít i mražené), osolte lžičkou soli a duste asi 10 minut.
Tofu rozmixujte dohladka se smetanou, jednou cibulí, jedním stroužkem česneku, dvěma lžícemi olivového oleje, lžičkou soli, lahůdkovým droždím, 1,5 lžičkou sušené bazalky a jablečným octem.
Do vymazané hranaté zapékací misky vrstvěte v tomto pořadí: rajčatová omáčka, suché lasagne, špenát, tofu omáčka, lasagne, rajčatová omáčka, lasagne, špenát, tofu omáčka, lasagne, rajčatová omáčka a tofu omáčka. Povrch zlehka pokapejte olivovým olejem a pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.