Lahodné a výživné tahini

Sezamová pasta tahini skvělé chutná a poslouží nejen k přípravě slaných jídel, jako je hummus, ale vykouzlíte s ním i skvělé sladké pokrmy.

Sezamové máslo, jako jediné z ořechových a semínkových másel, má svůj speciální název. Není divu, tahini se tradičně používá v kuchyni Blízkého východu a představuje nedílnou a nenahraditelnou součást některých tamějších pokrmů. Rozšířilo se i do ostatních kuchyní, třeba do bulharské, severoafrické a do mnoha asijských. Sezamová semínka můžou mít různé zbarvení, od bílých, žlutých, hnědých přes červené až po černé. Na našem trhu je k dispozici nejčastěji světlý sezam (loupaný i natural), méně často černý sezam (který je vždy natural). Sezamové pasty, které se u nás prodávají, jsou prakticky vždy vyro bené ze světlého sezamu.

Sezamová pasta tahini tmavší

Vyrobená z praženého světlého sezamu natural. Díky obsažené slupce má toto máslo výrazně sezamovou chuť a je lehce nahořklé. Můžete si koupit variantu bez soli nebo s obsahem trošky mořské soli

Sezamová pasta tahini bílá

Vyrábí se z praženého loupaného sezamu. Má světlou barvu a jemnější, neutrálnější chuť, než běžné tahini. Je nesolená a výborná pro použití nasladko.

Jak tahini používat

• Bez tahini si nejde představit cizrnovou pomazánku hummus

• Další specialitou je baba ghanoush – dejte celý lilek do trouby a pečte při vysoké teplotě tak dlouho, až bude slupka lilku spálená do černa. Vydlabejte vnitřek lilku a smíchejte ho s tahini, citronovou šťávou a solí

• Na salátové dresinky je ideální.

• Tahini výborně funguje v různých sladkých pomazánkách a krémech, které můžete použít k přípravě dortových krémů či krémů na muffiny, jako dip k ovoci nebo jako polevu (v tom případě přidejte ještě kokosový tuk, v deozodorizované verzi je bez vůně). Naší nejoblíbenější kombinací je sezamová pasta tahini + datlový sirup.

O sezamu

Sezamové semínko obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Je vynikajícím zdrojem mědi, výborným zdrojem molybdenu a dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, zinku, železa a selenu. Některé z prvků se koncentrují ve slupce, například v případě vápníku je celých 90–95 % celkového množství tohoto minerálu obsaženo právě ve slupce. Je tu však jedno ale. Část tohoto vápníku se zde nachází ve formě oxalátu (šťavelanu), ze kterého je naším organismem těžko vstřebatelný. Jako zdroj vápníku se tedy loupaný sezam a sezam natural možná neliší tolik, jak by se podle tabulek zdálo. Konzumace slupky však má i jiné přednosti, přináší do stravy další vlákninu. Sezam je ze všech semínek nejbohatší na takzvané fytosteroly, které velmi prospívají imunitnímu systému, posilují ho a navíc pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu. Sezam obsahuje okolo 400 mg fytosterolů na 100 g, zatímco slunečnice asi 280 mg a dýňové semínko asi 260 mg.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.