Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Kuskus

12.08.2017
Kuskus

Kuskus, Couscous nebo Cous Cous (výraz je převzatý z berberského suksu a kseksou, كسكسي, z arabštiny) je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z tvrdozrnné pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.

V arabsky mluvících zemích je kuskus velmi oblíbený. Je nedílnou součástí zdejších kuchyní, ať už jako hlavní jídlo nebo jako příloha pro jídla složená ze zeleniny (z rajčat, mrkve, dýně, cukety nebo zelí) nebo z masa (drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryby). Kuskus se dá ale bez problémů sehnat v Evropě, kam se dostal s přistěhovalci. Je oblíbeným pokrmem i v Izraeli, kam jej v roce 1948 přivezli rovněž přistěhovalci.

 

Kuskus je vhodnou součástí zdravého jídelníčku - nejen tím, že se jedná o vydatné jídlo, ale také proto, že obsahuje důležité vitamíny a minerální prvky, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo nebo fosfor. Rovněž obsahuje ve větším množství cukry, vlákninu a bílkoviny, proto je i důležitým zdrojem energie.

 

Protože se vcelku nedá předpokládat, že by se české ženy scházely nad jeho přípravou jako ženy v Africe, kde příprava kuskusu trvá celé odpoledne a tvoří obvyklý rituál, dostává se k nám už v průmyslově upravené instantní formě.

 

Příprava instantního kuskusu je velmi jednoduchá. Kuskus se pouze zalije určitým množstvím vroucí vody, vývaru či mléka (záleží už jenom na vás), promíchá se, přikryje pokličkou a několik minut se nechá odstát. Kuskus vstřebá veškerou tekutinu a změkne. Na zjemnění je možno přidat trochu másla či olivového oleje.

 

Někdy se kuskus plete s bulgurem. Rozdílem oproti kuskusu je, že se nejedná o krupici, ale o pšeničné krupky.

 

Kuskus naleznete v naší nabídce.


Související články:
Jak snadno a zdravě připravit kuskus
Je rýže skutečně „dietní“ potravinou?
Špalda, prastarý druh pšenice


12.08.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS