Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády

16.09.2008
Čokoláda Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan) nebo rohovník. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

 

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

 

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.

 

Bio Karobový prášek naleznete v naší nabídce.

Celková nabídka produktů obsahujících karob.


Související články:
100% nepražené kakao - pravá čokoláda
Děti a cukr
Tuky ve výživě a zdraví
Theobromin
Čokoláda a červené víno - v malém množství prodlužují život
Jak učit děti zdravé výživě
Svatojánský chléb a jiné dobroty našich babiček


16.09.2008
autor: Bc. Martina Dobrovolná
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Celer – léčivá potravina
Collesova zlomenina
Melatonin - hormon tmy a spánku
„Hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
5 tipů, jak posilovat mozek!
Účinky alkoholu na lidské tělo z hlediska ajurvédy
Psychosomatika: zdánlivě triviální věda
Jak upravit hormonální nerovnováhu
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS