Jaké největší stravovací chyby děláme

cm hranolky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mnozí z vás mi píšete, abych upřesnila, co sama pokládám za největší stravovací chyby, čeho se určitě vyvarovat, na co si dát pozor. Co pokládám za takové ty obecné stravovací nešvary?

Mnozí z vás mi píšete, abych upřesnila, co sama pokládám za největší stravovací chyby, čeho se určitě vyvarovat, na co si dát pozor. Dle mého to však nelze takto specifikovat. Protože to, co může jednomu ještě svědčit, s čím si tělo jednoduše poradí, může být pro druhého naopak propastné. Zmiňme například cukr u běžné, zdravé populace a pak, cukr u populace diabetiků, kterým může nadlouho rozházet přijatelnou hladinu glykémie. Dalším příkladem mohou byt mnohdy démonizované nasycené mastné kyseliny, které nacházíme např. v másle, plnotučných mléčných výrobcích, sádle. Je-li však náš jídelníček naplněn zeleninou, sacharidy nízkého glykemického indexu, kterých je navíc poskrovnu, lze zařadit i tyto tuky. Pokud však svou stravu skládáme z cukru, bílé mouky, vesměs tedy sacharidů vysokého glykemického indexu, s absencí zeleniny, masem a uzeninami na denním pořádku, pak je dobré nasycené mastné kyseliny vyměnit za nenasycené. To znamená, namísto vepřového masa si dopřát spíše kvalitní ryby, jídelníček naplnit zeleninou v doprovodu olejů, jako je kvalitní lněný či konopný. Stejné to bude i s kávou, kterou si můžeme užít jakožto vítané zpestření, což je zcela v pořádku, případně jí dohánět spánkový deficit.

Co však pokládám za takové ty obecné stravovací nešvary?

1. Příliš mnoho pití během jídla, před ním a po něm

Obecný příklad. Jdeme do restaurace, objednáváme si jídlo, než nám jej přinesou, vypijeme i půl litru limonády. Následně pijeme během jídla, někdy i po něm. Přitom, namísto nápoje je pro tělo lepší, pokud si před hlavním chodem dáme malý zeleninový salát. Tím nabudíme trávení, které bude efektivnější a také, celkově sníme méně. To lze samozřejmě praktikovat také doma. Pokrmy nezapíjejme, neřeďme trávicí šťávy. Je také dobré, pokud vynecháme nápoj půl hodiny před a půl hodiny po jídle. Zdá se to být složité? Není. Je to o cviku. Vehementně zapíjet neučme ani malé děti.

2. Příliš mnoho masa

Někteří z nás maso snídají, obědvají i večeří, kdy na snídani je to šunka s pečivem, k obědu pak vepřový plátek s bramborem a k večeři například drůbeží vývar, v horším případě pak chléb a klobáska. Příliš mnoho bílkoviny, kterou tělo absolutně nevyužije, příliš mnoho kyseliny, purinů, mnohdy i aditiv, soli, nulové procento blahodárné vlákniny. Pokud již maso zařazujeme, zkusme jeho konzumaci skutečně omezit. Je-li živočišná bílkovina v podobě masa na oběd, již ji netřeba zařazovat k večeři, k svačince či snídani. Den dále vyplňme zakysaným mléčným výrobkem, nejlépe bílým, vejcem, sýrem. I luštěnina nám poskytne cenný zdroj bílkovin, doplníme-li ji navíc o mořskou řasu, naše tělo s ní mnohem lépe pracuje. Luštěniny se snažme zařadit 2 – 3 x týdně. Ten den již pak nepodávejme maso, opět však mysleme na zakysaný mléčný výrobek, vejce či sýr. Maso kupujme kvalitní, nepodporujme velkochovy, pokud máme v oblibě ryby, snažme se o co nejčistší druhy.

3. Příliš mnoho rafinovaného cukru, rychlých sacharidů

O cukru a sacharidech se již napsalo mnoho. Nicméně, můj seznam by bez této položky strádal. Vidím to denně, košíky plné sladkostí, cukernatých limonád, čokolády, přeslazených jogurtů, kefírů a pudinků. Také ovoce, každý s oblibou sáhne po banánech, jsou tu však i jablka, meruňky, citrusy a švestky, drobné ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny či maliny. Naprosto úžasný je také rybíz, kdo z nás si přes léto brával k svačince misku plnou rybízu? Hádám, že málokdo. Přitom, nemáme-i vlastní keříky, trhy jsou v sezóně rybízu plny.

Obecně věnujeme velmi málo pozornosti také sacharidových přílohám. Vesměs si vystačíme s knedlíkem, těstovinou, bramborem a bílou předvařenou rýží. To vše jsou však sacharidy vysokého glykemického indexu, není pak divu, že velmi rychle přibíráme na váze, bolí nás klouby, po těle putují záněty. Milujeme-li knedlíky, lze je připravit také z krup či jáhel. Výbornými přílohami nízkého glykemického indexu může být pohanka, quinoa, amarant, celozrnná rýže v BIO kvalitě (rýže velmi často obsahuje stopy arsenu, proto je bio kvalita lepší), batát. Také luštěniny, jako je čočka, fazole a hrách. Pokud vás nadýmají, zkuste je namáčet na 48 hodin, společně s bylinkami, jako je majoránka a tymián. Dvakrát denně je propláchněte. K varu pak přidávejte mořskou řasu.

4. Oblíbené cidery, nealkoholické drinky

Nechceme pít alkohol a tak si večírky či grilování zpříjemňujeme letními ovocnými pivy či cidery. Stačí si však přečíst složení, kdy řada z nich vděčí své sladkosti maltózovému sirupu, glukózo-fruktózovému sirupu či umělým sladidlům, v lepším případě pak cukru. Tyto letní nápoje, ať už s přídavkem umělých sladidel, cukru či sirupů, velmi rychle sytí hladinu glykémie. Po zkoušce s glukometrem stoupla hladina krevního cukru po požití 500 ml ovocného cideru u diabetika I. typu z 5,5 mmol/l krve na 12,9 mmol/l krve. Vezmeme-li, že k ovocnému pivu či cideru zkonzumujeme další letní pochutiny, naše slinivky a samozřejmě nejen ty, dostávají zabrat.

5. Instantní káva

Jednoznačně se přikláním k názoru, že když již káva, tak skutečně kvalitní. Káva, během jejíhož pěstování bylo použito minimum pesticidů, káva zrnková, v žádném případě ne instantní. Jen považme, dTest odhalil v celé řadě oblíbených instantních káv nežádoucí látky, jako je zvýšená hodnota akrylamidu, furanu či ochratoxinu A. A to mnohdy i v kávách dražších, sametové konzistence, jejichž samet ukrývá také název. Instantní kávu lze vyrobit dvojím způsobem, tím prvním je proces sublimace, kdy se káva zmrazí, následně se odpařují ledové krystaly, což vede k výrobě granulátu. Tím druhým způsobem je pak usušení vařené kávy velmi horkým vzduchem. Jak je vidno, není nad šálek kvalitní zrnkové kávy, kterou si ve chvilce volna umeleme, se kterou si sedneme a vychutnáme si jak její chuť, tak také aroma, které instatním kávám mnohdy chybí.

6. Hladovění

Neříkám, že je důležité dodržovat stravovací režim s železnou pravidelností, jídlo je prostředek, nikoli cíl. Nicméně, většina klientů, se kterými jídelníček řešíme, postrádá jakoukoli, byť i náhodnou pravidelnost. Nesnídá, neobědvá, mnohdy jen večeří, případně má den naplněn desítkami svačinek, které se skládají z lahůdek a sladkostí. Vím, že seskládat pevný, užitečný jídelníček může být drama, už jen pravidelnost nákupů či vaření v nás mnohých vyvolává tíživé obavy. To, že však v průběhu dne nenajdeme čas se najíst, odkrajuje z pomyslného koláče života. Harmonický jídelníček nemusí čítat několik po sobě jdoucích chodů. Postačí, když jej vyplníme žitným kváskovým pečivem, kvalitním sýrem, zakysanými mléčnými výrobky, domácími vejci, čerstvou zeleninou a ovocem, kvalitním masem, přílohami jako jsou jáhly, pohanka, quinoa, luštěniny a samozřejmě, „správnými“ tuky.

Jak by mohl vypadat příklad velmi rychlého, vyváženého jídelníčku?

  • Snídaně: žitný kváskový chléb s tvarohovou pomazánkou a rajčetem
  • Desátá: jablko
  • Oběd: dušená červená čočka s mrkví a pórkem, bylinkový salát s lněným olejem
  • Svačina: Zakysaný mléčný výrobek + 15 g oříšků a 10 g rozinek
  • Večeře: pečený pstruh se zeleninovým salátem, jako přílohu můžeme zvolit brambor vařený ve slupce
  • Pitný režim: čistá pramenitá voda, bylinný čaj

7. Spěch

„Rychle, mám pouze 10 minut, pojď už, ať to stihneme…“ Všudy přítomný spěch, neochota či strach se zastavit. Jsme jako stroje, které jedou, jedou na výkon. Přitom, hledíme-li pouze před sebe, ztrácíme pojem okolního dění. Jídlo zkonzumované ve spěchu, jako by nebylo. Tělo si nevydechne, nedostane odpovídající čas, během kterého nabudí trávení. Naše chuťové pohárky jsou hluboce šizeny, není divu, že se pak po rychle zhltnutém jídle máme tendence dojídat. Naučme se snídat, oběd i večeřet, v klidu, v plynoucí harmonii dne, tak, abychom vnímali, že skutečně jíme. Nespěchejme, užívejme, vždyť jídlo je hluboký prožitek.

Oněch stravovacích nešvarů bych mohla uvést mnohem víc. Byl by to široký zástup kulhajících pravidel, kterými náš jídelníček dennodenně častujeme. A pak, stejně jako tato pokřivená pravidla, marně vyhlížíme cíl. Jídlo, to je hra, jistá forma odpovědnosti, láska k sobě samému, k druhým. Zkusme si jej všemi smysly užít. Tak, aby nás skutečně vy-živilo, jak se doopravdy patří.

Celková nabídka zdravých kuchařek.