Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Jak vyčistit ucpané cévy?

24.09.2015
Jak vyčistit cévy?

Název tohoto článku může možná u někoho vyvolat úsměv a představu, jak čistí doma zanesené trubky v kanalizaci. Ovšem určitá vzdálená podoba tu je - i my se musíme přičinit o to, abychom svoje cévy měli co nejvíce průchozí a čisté, nezanesené “odpadem”.

Ucpané cévy - příčiny

Neprůchodnost cév je zapříčiněna ukládáním tuku, především cholesterolu na stěnách cév. Tím dochází ke vzniku aterosklerózy, česky ke kornatění tepen. V místech, kde se tyto částečky tuku (odborně tukové pláty neboli aterogeny) ukládají, dochází k zúžení tzv. průsvitu cévy a krev tedy obtížněji proudí.

 

Céva se také stává křehčí a méně pružná. Nedostatek krve znamená nedostatek kyslíku. A nedostatek kyslíku znamená zvýšené riziko vzniku stavů, které nás mohou rychle ohrozit na životě - mozková mrtvice, embolie nebo akutní infarkt myokardu. Ještě nám může hrozit trombóza, hypertenze nebo ischemická nemoc dolních končetin (tj. ”nedokrvenost”).

 

Jak na ucpané cévy?

Předepisování léků ponechme lékařům a můžeme se soustředit na to, co je v našich silách. Následující opatření jsou míněna zejména jako prevence, ale měl by je dodržovat i pacient s diagnostikovanou aterosklerózou.

 

Zásadní je odstranit z jídelníčku všechny nevhodné tuky. V první řadě se jedná o tzv. nasycené tuky (nasycené mastné kyseliny) v potravinách, jako jsou sádlo, tučné maso, tučné mléčné výrobky, ale i zdánlivě zdravé potraviny, jako je kokosový nebo palmový olej. Právě nasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu “zlého” LDL cholesterolu, který se následně může usazovat na stěnách cév.

 

Ale tyto látky nejsou jediné, které nám z tuků škodí. V některých potravinách, zejména v provozovnách rychlého občerstvení, jako jsou smažené koblihy, náhražky čokolád či oplatky můžeme najít tzv. trans-mastné kyseliny. Tyto kyseliny, které se dříve používaly (a ještě stále se někde používají) při ztužování umělých tuků, se podílejí na zvýšení hladiny zlého “LDL” cholesterolu v krvi a navíc ještě snižují hladinu “hodného” HDL cholesterolu. Naopak je třeba dávat přednost tukům, obsahujícím nenasycené mastné kyseliny.

 

Jako příklad potravin, které je obsahují, můžeme uvést některé druhy ryb (losos, makrela), olivový a řepkový olej, lněné a konopné semínko, vlašské ořechy nebo avokádo. Důležité je, že mají být konzumovány za studena či přidávány do již hotových pokrmů.

 

K dalším potravinám, které mohou přispívat ke snížení rizika vzniku kornatění tepen, lze uvést česnek a potraviny obsahující lutein (listová zelenina jako je kapusta, špenát či zelí, dále paprika nebo mrkev a také vejce).

 

Obecně platí, že v potravě je třeba omezit příjem soli a jíst více zeleniny a ovoce.

 

Jako samozřejmost musíme vzít do úvahy, že kuřáci se zbaví svých cigaret a na minimum omezíme pití alkoholu. Důležitý je rovněž pravidelný pohyb - někteří odborníci uvádějí, že i takto dochází ke snižování LDL a zvyšování HDL cholesterolu. Můžete cvičit, ale stačí i chůze či rekreační plavání. To vše přispívá také ke snížení nadváhy, která je také jedním z rizikových faktorů.

 

Jako doplněk celkové léčby je možné užívat i přírodní přípravky s obsahem lecitinu nebo některé vitamíny - vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin) a vitamín B12 (cyanocobalamin).

 

Celková nabídka přípravků pro zdravé cévy.


Související články:
Jak na cholesterol?
Statiny, cholesterol a homocystein
Vegetariánská a veganská strava
Vilín virginský
Cévy pod vlivem civilizačních faktorů
Hesperidin
Rizika hromadění vápníku v cévách


24.09.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Přírodní léčba


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

109,- Kč

69,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS