Jak vyčistit ucpané cévy?

cevy e1639719613667

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ucpané cévy s sebou přináší mnohá zdravotní rizika, i proto bychom měli na jejich průchodnost dbát a nezanášet je zbytečně odpadem. Poradíme, jak ucpané cévy vyčistit přírodní cestou.

Ucpané cévy – příčiny

Neprůchodnost cév zapříčiňuje uložený tuk, především vysoký cholesterol, na stěnách cév. Tím dochází ke vzniku aterosklerózy, česky ke kornatění tepen. Podrobněji o tom, jak vzniká ateroskleróza, máme speciální článek. Zkráceně ale dochází v místech, kde se tyto částečky tuku (odborně tukové pláty neboli aterogeny) ukládají, dochází k zúžení tzv. průsvitu cévy a krev tedy obtížněji proudí.

Céva se také stává křehčí a méně pružnou. Nedostatek krve vede k nedostatku kyslíku a ten znamená zvýšené riziko vzniku stavů, jako mozková mrtvice, embolie nebo akutní infarkt myokardu. Ještě nám může hrozit trombóza, vysoký krevní tlak nebo ischemická nemoc dolních končetin (tj. ”nedokrevnost”).

Jak na ucpané cévy?

Předepisování léků ponechme lékařům a můžeme se soustředit na to, co je v našich silách. Následující opatření jsou zejména prevencí ucpání cév, ale měl by je dodržovat i pacient s diagnostikovanou aterosklerózou.

TIP Celostní medicíny: Co rozpouští cholesterol v cévách?

Pryč s nezdravými tuky

Zásadní je odstranit z jídelníčku všechny nevhodné tuky. V první řadě se jedná o tzv. nasycené tuky (nasycené mastné kyseliny) v potravinách, jako jsou sádlo, tučné maso, tučné mléčné výrobky, ale i zdánlivě zdravé potraviny, jako je kokosový nebo palmový olej. Právě nasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu “zlého” LDL cholesterolu, který se následně může usazovat na stěnách cév.

Ale tyto látky nejsou jediné, které nám z tuků škodí. V některých potravinách, zejména v provozovnách rychlého občerstvení, jako jsou smažené koblihy, náhražky čokolád či oplatky můžeme najít tzv. trans-mastné kyseliny. Tyto kyseliny, které se dříve používaly (a ještě stále se někde používají) při ztužování umělých tuků, se podílejí na zvýšení hladiny zlého “LDL” cholesterolu v krvi a navíc ještě snižují hladinu “hodného” HDL cholesterolu. Naopak je třeba dávat přednost tukům, obsahujícím nenasycené mastné kyseliny.

Zdravé tuky snižují HDL

Jako příklad potravin, které je obsahují, můžeme uvést některé druhy ryb (losos, makrela), olivový a řepkový olej, lněné a konopné semínko, vlašské ořechy nebo avokádo. Důležité je, že mají být konzumovány za studena či přidávány do již hotových pokrmů.

Česnek a lutein

K dalším potravinám, které mohou přispívat ke snížení rizika vzniku kornatění tepen, lze uvést česnek a potraviny obsahující lutein (listová zelenina jako je kapusta, špenát či zelí, dále paprika nebo mrkev a také vejce).

Obecně platí, že v potravě je třeba omezit příjem soli a jíst více zeleniny a ovoce.

TIP Celostní medicíny: Jaké zařadit byliny na ucpané cévy?

Ucpané cévy: Alkohol a kouření

Jako samozřejmost uvedem, že kuřáci se zbaví svých cigaret. Na minimum omezíme i případné pití alkoholu. Pravidelný pohyb podle odborníků snižuje LDL a zvyšuje HDL cholesterol, což přesně potřebujeme, pokud se snažíme vyčistit ucpané cévy. Stačí i pravidelná obyčejná chůze či rekreační plavání. To vše přispívá také ke snížení nadváhy, která je také jedním z rizikových faktorů.

Podívejte se také na našeho velkého průvodce vysokým cholesterolem.

Doplňky stravy na ucpané cévy

Jako doplněk celkové léčby je možné užívat i přírodní přípravky s obsahem lecitinu nebo některé vitamíny – vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin) a vitamín B12 (cyanocobalamin).