Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Ucpané cévy odborně znamenají aterosklerózu, což je chronické progresivní onemocnění cévní stěny charakterizované místní akumulací lipidů (tuků) a dalších složek krve a fibrózní tkáně v intimě arterií, provázené změnami v médii cévní stěny. Část názvu “atero” symbolizuje, že k této nemoci dochází v artériích, česky tepnách. Někdy jsou přímo označováno jako cévy, protože se jedná o druh cév, které vedou krev směrem od srdce. Intima, celým latinským názvem tunica intima, je jednou ze tří základních vrstev arterií.
Ateroskleróza se vyvíjí jako chronický zánět a souhrnně se dá říct, že se vlastně jedná o soubor degenerativních změn postihujících cévní soustavu, zejména u starých lidí. Výrazně k ní mohou přispět (kromě například dědičných vlivů, které ovšem nemůžeme ovlivnit) špatná životospráva (tuky, nikotin, alkohol), nedostatečný pohyb nebo také sedavé zaměstnání nebo nadměrný stres v životě.
Původcem ucpaných cév je nadměrné ukládání cholesterolu. Řada z nás si cholesterol spojuje jen se vším škodlivým, ale, stejně jako u jiných věcí, to není zdaleka tak černobílé. Více o vysokém cholesterolu, příznacích, rizicích i léčbě pojednává tento článek.
Co rozpouští cholesterol v cévách?
“Zlý” LDL-cholesterol je nebezpečný tím, že se může, v případě nadbytku usazovat na stěnách artérií a tím snižuje jejich tzv. vnitřní průměr (tento pochod se označuje jako ateroskleróza = ucpané cévy).
Neprůchodnost cév je zapříčiněna ukládáním tuku, především cholesterolu na stěnách cév. Tím dochází ke vzniku aterosklerózy, česky ke kornatění tepen. V místech, kde se tyto částečky tuku (odborně tukové pláty neboli aterogeny) ukládají, dochází k zúžení tzv. průsvitu cévy a krev tedy obtížněji proudí.
Céva se také stává křehčí a méně pružná. Nedostatek krve znamená nedostatek kyslíku. A nedostatek kyslíku znamená zvýšené riziko vzniku stavů, které nás mohou rychle ohrozit na životě – mozková mrtvice, embolie nebo akutní infarkt myokardu. Ještě nám může hrozit trombóza, hypertenze nebo ischemická nemoc dolních končetin (tj. ”nedokrevnost”).
Čemu se v jídelníčku při ucpaných cévách vyhnout?
Pro zlepšení zdravotního stavu je zásadní odstranit z jídelníčku všechny nevhodné tuky. V první řadě se jedná o tzv. nasycené tuky (nasycené mastné kyseliny) v potravinách, jako jsou sádlo, tučné maso, tučné mléčné výrobky, ale i zdánlivě zdravé potraviny jako je kokosový nebo palmový olej. Právě nasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu “zlého” LDL cholesterolu, který se následně může usazovat na stěnách cév.
Vhodná dieta při kornatění cév
K základním preventivním opatřením patří stále správná životospráva, dostatečná přiměřená fyzická aktivita a kvalitní strava s nadbytkem vitamínů, minerálů a biologicky aktivních látek. Jako důležitá součást jídelníčku je doporučována zelenina s obsahem vitamínů B, D, A a C.
Léčivé byliny jako doplněk léčby aterosklerózy
K prevenci, ale také jako součást celkové léčby (nikoli ovšem jako náhrada léků předepsaných lékařem!), se dají použít některé léčivé rostliny. Z nich můžeme například zmínit česnek kuchyňský (Allium sativum), hloh ostrotrnný (Crataegus oxyacantha), rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia), jerlín japonský (Sophora japonica) nebo jmelé bíle (Viscum album).
Léčivé byliny jako doplněk léčby vysokého cholesterolu
K léčivém rostlinám, které mohou přispět ke snížení hladiny cholesterolu, (a tím působit preventivně proti vzniku aterosklerózy) patří například yucca, olej z kamélie čínské, rdesno mnohokvěté (Polygonum multiflorum) nebo ibišek čínský. Problematiku vysokého cholesterolu podrobně popisuje článek Vysoký cholesterol: Komplexní průvodce.