Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Hurá na borůvky!

31.07.2006
Borůvky Je jejich čas. Sbírají se zpravidla v 1. polovině července, v suchých a teplých letech, jako je ten letošní i koncem června. Na horách můžete borůvky sbírat i v září. Jejich sběr přináší trojí užitek: pobyt v lese Vám prospěje jak na těle tak na duši (pozor na klíšťata, použijte repelent a po návratu se prohlídněte, zda jste si ho nepřinesli sebou, také nezapomeňte na ochranný krém na opalování). Konzumace borůvek je velmi prospěšná a pokud nasbíráte pro své blízké, ještě budete pochváleni.

Léčivé účinky borůvek

Borůvky jsou zvlášt bohaté na karoten, chránící imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály. Významný je i obsah vitaminu C, třísloviny taninu, antokyanů, železa a dalších biolátek. Borůvky čistí krev, dodávají životní energii a omlazují. Angličtí výzkumníci tvrdí, že jsou jemným prostředkem proti rakovině prostaty pro jejich diuretický účinek a pro obsah taninu, látky s protirakovinným účinkem. Borůvky pomáhají také při průjmech a jiných střevních potížích, napomáhají odvodňování, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí preventivně proti infekcím, posilují imunitní systém, prospívají tvorbě sliznic. Vysoce účinné biolátky borůvek regenerují oční barvino a dokáží podstatně zlepšit vidění především při špatných světelných podmínkách. Také uklidňují nervy, lesní zvěř vyhledává borůvky při silném stresu, např. v době říje. Borůvky jsou velmi vhodným ovocem pro diabetiky, neboť mírně snižují hladinu cukru v krvi, stejně tak jako čaj z borůvkového listí.

 

Zpracování borůvek

Borůvky se nedají dlouho uchovávat, je třeba je rychle zpracovat a zkonzumovat. Nejsou-li plody suché a pevné, ale vlhké a měkké, začínají rychle plesnivět. V chladničce vydrží jen několik dnů. Zakoupené borůvky musíme přebrat a pečlivě omýt. Po okapání je můžeme konzumovat nebo zpracovat na šťávu, zavařeninu, můžeme si uvařit borůvkové knedlíky, nebo upéct koláč, také je můžeme zavařit, usušit a zmrazit.

 

Extrakt z borůvek se dává i do přípravků na regeneraci očního barviva a zlepšení vidění (např. Eye Star, Visiomaxi - Fin Visistrong nebo Oční elixír), ale borůvky jsou borůvky!

 

Celková nabídka přípravků obsahujících borůvku.


31.07.2006
autor: Ing. Ilona ROZHOŇOVÁ
další články v rubrice: Přírodní léčba


 
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Priessnitzův obklad
Jak si naši předkové užívali jablek, hrušek a švestek
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Lidské tělo s přibývajícím věkem ztrácí svou stavební bílkovinu, jak si ji doplnit?
Zatočte s opary!
Plasty – katastrofa pro zdraví. Jak může každý přispět k jejich menší spotřebě.
Nízký krevní tlak

219,- Kč

272,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS