Cukrovka 2. typu – jak pomáhá strava ve středomořském stylu

Opět se ukázalo, že zastánci přírodní léčby měli pravdu. V jednom z nejrozsáhlejších náhodných průzkumů tohoto druhu vědci v Evropě porovnávali typickou nízkotučnou stravu předepisovanou běžnými lékaři při diabetu 2. typu se stravou ve středomořském stylu (Mediterranean style – dále jako MED). Ta bývá bohatá na „dobré“ tuky typu omega-3 nebo olivový olej, zeleninu a celozrnné složky. Výsledek ukázal, že strava MED významně zlepšuje zdravotní stav diabetiků a dokonce i může eliminovat u mnoha lidí nutnost užívání léků regulujících cukr v krvi.

V uvedené studii, která byla publikována ve sborníku the Annals of Internal Medicine, popsali výzkumníci nemoc diabetes 2. typu jako rozsáhlou a stále rostoucí pandemii. V roce 2025 se očekává v celém světě až 380 miliónů nemocných. Také se tu poznamenává, že Americká diabetická asociace (ADA) doporučuje nově diagnostikovaným pacientům, aby užívali předepsané léky a změnili svůj životní styl tak, aby jejich strava byla nízkotučná a aby se zbavili nadváhy. Podle převažujícího lékařského názoru však změny životního stylu nejsou samy o sobě dostačující, protože většině pacientů se nedaří řešit nadváhu. Každý kilogram, o který zhubnou, se jim vrací zpět a jejich nemoc se pak ještě dál zhoršuje.

Léky ale nejsou všemocné. „Terapie s pomocí léků často selhává v průběhu času a některé přípravky mají spojitost mj. s rizikem kardiovaskulárních nemocí,“ napsali ve studii vědci z the Second University of Naples (Itálie) a z the Warwick Medical School in Coventry (Velká Británie).

Když se hledaly vhodné změny v životním stylu, které mají dlouhodobé přínosy pro léčbu diabetu, výzkumný tým došel k přesvědčení, že stravování v MED stylu může být velmi přínosné pro diabetiky. Je to hlavně díky vyššímu obsahu mono-nenasyceného tuku (monounsaturated fat), který je známý svou prospěšností při kardiovaskulárních nemocech a také tím, že zvyšuje citlivost na inzulín. Už v předchozích třech velkých studiích se ukázalo, že konzumací zvýšeného množství zeleniny a ovoce, které jsou podstatnou součástí Středomořské stravy, se snižuje riziko diabetu. Proto si vědci dali za úkol provést přímé a dlouhodobé porovnání MED stravy a obvyklé lékaři doporučované nízkotučné a kaloricky omezené diety.

Do zkoumané množiny bylo zařazeno 215 pacientů s nadváhou v nemocnici v Naples, u kterých byl nově diagnostikován Diabetes 2. typu. Nikdo z nich dosud neužíval léky na snižování hladiny cukru v krvi. Tito lidé byli náhodnou metodou rozděleni do dvou skupin: v první byla předepsána strava MED a ve druhé klasická nízkotučná dieta pro diabetiky, kterou měli dodržovat po dobu 4 let. Specialisté na dietu a výživu radili lidem z obou skupin při setkáních jednou za měsíc v průběhu prvního roku, a pak se setkávali jednou za dva měsíce po celou dobu tří následných let.

Ukázalo se, že v první skupině bylo možné velmi často odložit nasazení léků – jen 44% lidí začalo užívat léky, zatímco ve druhé skupině muselo na léky přejít až 70 % nemocných. Navíc se ukázalo, že u lidí z první skupiny, došlo k zeslabení rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních nemocí.

Lidé z první skupiny, se také více zbavovali své nadváhy – a to i navzdory nezvýšené tělesné aktivitě a stejným kalorickým hodnotám zkonzumovaných potravin. „Pro MED stravování zjevně (i když ne bez výhrad) platí, že umožňuje mj. i větší úbytky váhy“, napsali v závěru autoři studie.

Z uvedeného lze vyvodit závěr, že proti diabetu 2. typu může být funkční léčbou i prostá změna stravování. „Mnohem důležitější ale je, že přínosy změn životního stylu by neměly být přehlíženy. A to i navzdory rozsáhlému doporučování léků, které se vyskytuje v současné lékařské literatuře,“ jak poznamenali vědci.

 

Zpět nahoru