
Vydatná musaka bude nejchutnější druhý den, až se všechny chutě hezky propojí. Bešamel samozřejmě může být klasický, z másla a mléka.
Ingredience
- 100 g suché cizrny nebo 240 g vařené/sterilované
- 350 g brambor
- 1 lilek
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce oregana
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky soli
- 340 ml rajčatového pyré
- olivový olej na vymazání formy
- 4 lžíce olivového oleje – na bešamel
- 50 g hladké mouky – na bešamel
- 400 ml rostlinného nápoje – na bešamel
- muškátový oříšek – na bešamel
- půl lžičky soli – na bešamel
- pepř – na bešamel
Jak na to?
- Cizrnu uvařte podle návodu nebo můžete použít cizrnu z plechovky. Rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory.
- Připravte si bešamel: na 4 lžících oleje osmahněte mouku na světlou jíšku, postupně přilévejte rostlinný nápoj, za stálého míchání připravte hladký bešamel. Nakonec osolte a dochuťte muškátovým oříškem a pepřem.
- Brambory uvařte ve slupce doměkka, zchladlé oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky. Lilek nakrájejte na 0,3 mm silné plátky.
- Na 4 lžících oleje osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, koření, ½ lžičky soli, krátce osmahněte. Zalijte rajčatovým pyré, přidejte cizrnu, vařte 5 minut.
- Menší pekáček vymažte olivovým olejem, skládejte brambory, lilek, rajčatovo-cizrnovou omáčku, poslední bude vrstva bešamelové omáčky. Pečte 50 minut na 180 °C. Před krájením nechte musaku 15 minut odpočinout.
Zdroj: www.countrylife.cz