Cizrnová musaka

Vydatná musaka bude nejchutnější druhý den, až se všechny chutě hezky propojí. Bešamel samozřejmě může být klasický, z másla a mléka.

Ingredience

  • 100 g suché cizrny nebo 240 g vařené/sterilované
  • 350 g brambor
  • 1 lilek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oregana
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky soli
  • 340 ml rajčatového pyré
  • olivový olej na vymazání formy
  • 4 lžíce olivového oleje – na bešamel
  • 50 g hladké mouky – na bešamel
  • 400 ml rostlinného nápoje – na bešamel
  • muškátový oříšek – na bešamel
  • půl lžičky soli – na bešamel
  • pepř – na bešamel

Jak na to?

  1. Cizrnu uvařte podle návodu nebo můžete použít cizrnu z plechovky. Rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory.
  2. Připravte si bešamel: na 4 lžících oleje osmahněte mouku na světlou jíšku, postupně přilévejte rostlinný nápoj, za stálého míchání připravte hladký bešamel. Nakonec osolte a dochuťte muškátovým oříškem a pepřem.
  3. Brambory uvařte ve slupce doměkka, zchladlé oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky. Lilek nakrájejte na 0,3 mm silné plátky.
  4. Na 4 lžících oleje osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, koření, ½ lžičky soli, krátce osmahněte. Zalijte rajčatovým pyré, přidejte cizrnu, vařte 5 minut.
  5. Menší pekáček vymažte olivovým olejem, skládejte brambory, lilek, rajčatovo-cizrnovou omáčku, poslední bude vrstva bešamelové omáčky. Pečte 50 minut na 180 °C. Před krájením nechte musaku 15 minut odpočinout.

Zdroj: www.countrylife.cz

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.