Častá konzumace hranolků v raném věku zvyšuje riziko rakoviny

Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí, ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent. Výzkum řídila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v Bostonu.

Výzkumníci získali důkazy, že strava lidí v raném období života výrazně určuje jejich stravovací návyky i v pozdější době života. Výzkum přinesl další důkazy, že rakovina prsu má původ především v rané fázi života ženy, a proto je nezbytné, aby vytváření těchto rizikových faktorů bylo výrazně omezeno. Ženy, jimž v raném věku dávaly matky často hranolky, jsou vystaveny až o třetinu většímu riziku rakoviny prsu, než ženy, které v dětství podobnou stravu nekonzumovaly. Souvislost mezi konzumací hot dogu či zmrzliny a rizikem rakoviny prsu prý nebyly nalezeny.

Při výzkumu byly podrobně sledovány a analyzovány stravovací návyky 582 žen, které trpěly rakovinou prsu, a 1569 žen, které z této nemoci byly vyléčeny.

Na rakovinu prsu onemocní ve Spojených státech každým rokem přes 200.000 žen, z nichž asi 40.000 nemoci podlehne.

Zpět nahoru