prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Zdraví v ohrožení - Ani cukr, ani bič

22.11.2013
Zdraví v ohrožení
Nekojené děti, které byly živeny mléčnými přípravky, mají větší sklon k obezitě, zatímco u kojených a poté plnohodnotně živených dětí se žádná nadváha neobjevuje. Tyto tzv. sladké děti se později zpravidla stávají i sladkými dospělými, což nepochybně souvisí s psychologickým aspektem předešlých kapitol o praxi MUDr. Josefa Jonáše a se vštípenou touhou osladit si život.

Pokud chodíte do supermarketů, jistě jste si všimli, že si toho je velmi dobře vědoma reklama. Z tohoto důvodu jsou lákavé pamlsky umisťovány hned u pokladen, v bezprostředním dosahu dětských rukou. Reklamní psychologové samozřejmě dobře znají chování dětí i dospělých. Jistě: Kdo z nás by se chtěl se svým uondaným žadonícím dítěte dohadovat v přítomnosti dalších zvědavě, naštvaně či škodolibě přihlížejících dospělých? Většina z nás proto raději ustoupí, aby byl klid. Dítě tak dostane vytoužené lízátko, žužu, bonbony nebo sladkou tyčinku. Jen pro vaši představu: Jedna oplatka tatranek firmy Opavia váží 47 gramů a obsahuje 28 gramů sacharidů, z toho 19 gramů cukru. V padesátigramových miňonkách od téhož výrobce je přes 28 gramů sacharidů, z toho 17 gramů tvoří cukr. Oblíbené Snickers obsahují v padesátigramovém balení 30 gramů sacharidů, čili více než polovinu hmotnosti tyčinky. Více než poloviční je také obsah cukru, který v tomto případě činí přes 25 gramů, tedy v našem přepočtu více než šest kostek. Písmo, kterým jdou tyto údaje napsány, je velice malé a pro mnoho lidí velmi obtížně čitelné. Podobnou čitelnost můžete najít u stogramové hořké čokolády firmy Orion, na níž se po určité oční námaze dozvíte, že obsahuje pětačtyřicet procent cukru, zatímco čokoládová tyčinka Margot od téhož výrobce téměř dvaapadesát. Řada výrobků nese na obalu výrazný nápis o nízké energetické hodnotě, takže podvědomý strašák jménem kalorická bomba zafunguje: Je to málo kalorické, tedy sem s tím! Na oblíbených bonbonech Bon Pari najdete zase výrazný nápis Přírodní barviva, ale sotva vás napadne, že obsahují skoro 94 procent sacharidů, z toho přes 70 procent cukru. Ještě sladší jsou Hašlerky s více než pětasedmdesáti procenty cukru.

 

Uvedený výběr potravin je jen nepatrnou ukázkou toho, co potravinářský průmysl vyrábí a co je k dostání prakticky kdykoli. Náš referenční nákup se mimochodem uskutečnil v neděli. Vysoká přítomnost průmyslového cukru ovšem není žádným specifikem zmíněných výrobců, ale doslova standardem.

 

U většiny sladkostí tohoto typu, které bývají naprosto běžně všude kolem pokladen, je na obalu zároveň uvedeno, kolik procent průměrné denní spotřeby dospělého člověka reprezentují. Chybí bohužel připomenutí, že jde o průmyslově vyráběný, z hlediska zdravé výživy bezcenný cukr, který prošel již známou transmutací vápnem a kyselinou sírovou.

 

Rada pro moudré rodiče

Čím dříve vznikne závislost na cukru, tím déle – nejspíš po celý zbytek života – se ho vaši potomci budou držet. Čím je dítě starší, tím může být odvykání problematičtější. Závislí dospělí si často musí při odvykání projít osobním peklem. Lepší je tedy nezačínat vůbec.

 

Často ovšem miláčky na cukr navykáte, aniž byste to tušili. Například čokoládový mléčný krém Monte od firmy Zott obsahuje ve stopadesátigramovém balení přes dvacet gramů cukru, více než pět kostek. Jsou rodiny, v nichž děti běžně jedí tyto krémy několikrát za týden.

 

Na nejrůznějších místech najdete automaty na cukrovinky; u autobusových zastávek, kiosků, škol, mateřských škol, v obchodních centrech. Kromě různých druhů žvýkaček obsahují také gumové medvídky, gumové hady, pendreky, bonbony a malé hračky zabalené v čokoládových vajíčkách. Možná jste zažili, že všeho miláčka neuspokojí první vhození mince, protože jako překvapení vypadne hračka, která se mu nelíbí. Následuje proto druhé vhození, často třetí, čtvrté a páté, navíc samy děti dnes často mají dost peněz na to, aby si naplnily kapsy a spokojeně se napapaly. To je také důvod, proč tyto automaty často visí v nejnižší možné výšce.

 

Ukázka z knihy Zdraví v ohrožení.


Související články:
Zdravé sladkosti - Jak na cukry
Děti a cukr
Cukr je rostlinného původu, proč je špatný?
Tvoje strava je tvůj osud – Náš všední den s jedy


22.11.2013
autor: MUDr. Josef Jonáš, Jiří Kuchař
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS