Jak se sám vyléčit během 15 dní – 5. část (S pomocí receptu na živý džus)

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V tomto příspěvku se zaměříme na pročištění vašeho trávicího traktu a energetizací buněk s pomocí živých potravin. Je to přípravná část pro následující 6. díl seriálu.

Příznivá zpráva pro nabízený recept: pro přípravu šťáv nepotřebujete žádné zařízení. Je zapotřebí pouze míchací nádoba a síťovaný váček používaný pro vytlačování ovoce. Dobrý odšťavňovač je sice užitečný, ale není nutný. Níže vám nabízím recept na výjimečně lahodný džus ze živých surovin, který si opravdu oblíbíte. Používám speciální přísady, které mají pomoci zamaskovat chutě zelených ingrediencí, takže pokud jste už někdy dříve vyzkoušeli čerstvé šťávy a neoblíbili jste si je, věnujte pozornost tomu, co tu uvádím…

Syrové potraviny nabízí možnost odvrátit nemoci a získat trvalé zdraví a nic víc než zahrada je schopná poskytovat čerstvé a živé suroviny. Pokud máte možnost si sami vypěstovat některé suroviny, věnujte tomu svou péči. Jinak je dobré je nakupovat na trhu, kde je nabízí pěstitelé přímo.

Zde je seznam toho, co budete potřebovat (vždy vybírejte organicky pěstované produkty):

  • 1 krabička ostružin (použít celé)
  • 1 svazek petržele (použít celý)
  • 2 – 3 listy kapusty
  • 3 velké mrkve
  • 2 – 3 stonky celeru
  • 2 hrušky

Pokud se vám nepodaří sehnat všechny ingredience, nahraďte je něčím podobným. Je ale důležité mít ve směsi nějaké lesní plody. Jsou důležitou součástí pro upravení chuti.

Po úvodní přípravě (oddělení, očištění, umytí) vložte všechny ingredience do odšťavňovače a vyrobte si čerstvou šťávu. Pokud máte jen mixer, pak v něm zalijte všechny složky vodou, důkladně rozmixujte, vzniklou kaši přeložte je do síťovaného váčku a vytlačte pak šťávu ručně. Obě metody vám poskytnou čerstvou šťávu.

Tato šťáva ovšem mívá velmi vysokou potenci, proto je potřeba ji ředit vodou (tzn. přidat ke šťávě ještě jednou tolik vody). Pokud chcete dosáhnout sladké chuti, je možné přidat trochu stévie.

Zdravotní přínosy čerstvého džusu

  • Ostružiny překryjí hořkou chuť některých dalších ingrediencí díky své kyselosti a tím zlepší konečnou chuť. Také se tím umožní ještě lepší využití minerálů ze zeleniny (k absorbování minerálů je potřebné kyselé trávicí prostředí).
  • Ostružiny mají rovněž silné protirakovinné účinky pro celý zažívací trakt – počínaje ústy a konče tlustým střevem.
  • Petržel je skvělý čistič trávicího ústrojí. Pomáhá eliminovat toxiny a dodává tělu chlorofyl, který je důležitý k pročištění krve a jater.
  • Kapusta je účinná proti rakovině. Kromě toho obsahuje rostlinné proteiny a léčivé fytonutrienty.
  • Mrkev je primárně použitá k oslazení, ale kromě toho obsahuje velkou škálu užitečných nutrientů, z nichž nejvýraznější je betakaroten.
  • Hrušky jsou zde hlavně sladidlem. Zjistil jsem, že v nápojích tohoto druhu chutná hruškový džus mnohem lépe než jablečný – ale je na vás, pro co se nakonec rozhodnete. Pokud jste diabetici nebo chcete přece jen omezit obsah cukrů, snižte počet hrušek na jedinou nebo je nahraďte úplně (když si tyto šťávy připravuji ve svém bydlišti v Ekvádoru, nepoužívám vůbec hrušky, ale pouze mrkev). Někteří lidé možná dají přednost i pomerančům, které svou ostřejší příchutí poskytnou lepší celkovou chuť. Můžete si vyzkoušet oba způsoby a pak si vybrat to, co vám víc chutná.

Ke všem přínosům, uvedeným výše, jsou navíc všechny ingredience živé, obsahují nutrienty a energii. Nejsou to mrtvé průmyslově zpracované potraviny – proto poskytují živou energii. To je opravu prostá koncepce: pokud chcete zůstat naživu, konzumujte více živých potravin. Jestli chcete být brzy mrtví, pak jezte více mrtvých jídel.

Vaše tělo vám poděkuje

Záměrem dnešního receptu na čerstvou šťávu je dopřát vám potěšení z její přípravy (pokud o tom ještě mnoho nevíte) a také připravit vaše trávicí ústrojí na příští lekci.

Kolik džusu byste měli vypít? Pijte jakékoliv množství, které pokládáte za vhodné. Jako minimum doporučuji minimálně 2,5 dcl, ale pokud se vám zdá být polovina dostatečná, je to v pořádku. Jsou lidé, kteří dokáží vypít za den až 2 litry čerstvého džusu! (Džusové slavnosti)

Zkratky

Nemáte dostatek času na přípravu své vlastní čerstvé šťávy? Existují zkratky, ale žádná z nich není tak dobrá, jako skutečná živá a čerstvá šťáva.

Nedělejte tu chybu, že budete pokládat kupované džusy za čerstvé! Všechny kupované hotové džusy jsou MRTVÉ, pasterizované, vyrobené velkými společnostmi. Žádný takový výrobek není čerstvý, syrový nebo živý. Mívají sice jisté nutriční přínosy, takže neříkám, že jsou bezcenné, avšak blednou při srovnání s čerstvým, syrovým džusem, který si vyrobíte doma.

Tento živý džus můžete pít mezi jídly nebo také v průběhu jídla – prostě v kteroukoliv dobu. Vypijte jej ale brzy po přípravě, protože oxiduje ve velmi krátké době. Nutriční kvalita této čerstvé šťávy je doslova degradována s každou minutou odstavení. V ideálním případě byste jej měli vypít nejpozději 5 minut po přípravě.

Může se vám stát, že pocítíte i „detoxikační“ vedlejší účinky tohoto nápoje – obzvláště když máte relativně nezdravou stravu. Tyto pocity budou ale jen mírné. Jde přece o jednoduchý nápoj z jednoduchých ingrediencí. Nejsou v něm žádné léky ani extrakty. Jde o potraviny, určené pro vaše tělo.

Mým úmyslem není vás nutit, abyste změnili své stravování na veganské nebo vegetariánské. Rozhodněte se sami, co si přejete jíst a jaké k tomu máte vlastní důvody. A pak jen přidejte tento čerstvý džus do svého jídelníčku a sledujte, jak bude účinkovat. Už jen tím, že omezíte pikantní pizzu a limonády, dosáhnete s pomocí těchto čerstvých šťáv znatelných zdravotních účinků.

Pokud by vás to zajímalo, já osobně vypiji kolem 5 dcl tohoto džusu každý den – většina surovin pochází přímo z mé zahrady. Nepoužívám pouze hrušky – místo nich přidávám gel z čerstvých listů aloe vera, kterou tady v Ekvádoru také pěstuji. Pěstuji mnoho vlastních bobulovin, kapustu, mrkev, petržel, brokolici, okurky a další. Celá moje úroda je určena pro výrobu mého džusu.

Čerstvý živý džus je tak významným zdrojem živin a energie, že i pokud nejíte téměř nic po několik dnů za sebou, udrží vás tento nápoj naživu, zdravé a plné energie. To byla přinejmenším i moje vlastní zkušenost.