Histaminová intolerance (HIT)

cm retezec

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo rebelu-je v jednom kole a srdce oddechuje při nejmenší příležitosti – není to jen mrzutou příhodou a může přijít skutečný strach. Pak trpí člověk třeba dlouho bez pomoci. Není lhostejné ani složení naší potravy – tam se často objeví původce činu – histamin.

Uniknout této substanci je dost nesnadné, jestliže je přítomna téměř v každé potravině. To by nebylo tak tragické, vždyť histamin není škodlivý.

Histamin má však všechny předpoklady pohybovat se v těle jako nejtajemnější agent 007: Coby chemická substance je člověku neviditelný, nemůže ho zjistit čichem ani ochutnat, přesto k nám přichází potravou prakticky ze všeho. Vyskytuje se ve složení jedincovy potravy dlouho a potom se z něj vyvine opravdová „histaminová bomba“.

Kyselé zelí, rybí konzervy, trvanlivý salám jsou toho dobrým příkladem, také červené víno, plísňový sýr a všechny produkty, do kterých se přidává droždí.

Nepřichází jen v našem jídle, nýbrž je přítomen také jako tkáňový hormon v lidském těle, kde reguluje více tělních funkcí, např. rozšiřování cév.

Přesto může tato substance vyvolat problémy, varuje univerzitní profesor dr. Reinhart Jarisch z oddělení alergologie Floridsdorf ve Vídni: „Potíže budou vždy narůstat tím více, čím více bude zatížen organizmus histaminem, než bude odbourán. Tento jev nazýváme histaminovou intolerancí – zkráceně HIT. Tato potravinová nesnášenlivost, která vznikla díky nedostatku enzymu jménem diaminoxidáza, zkráceně DAO, bude brzy vyřešena. Přibližně jedno procento obyvatel má takový enzymatický nedostatek a musí se zřeknout potravin silně obsahujících histamin, jako je červené víno, čokoláda a tuňák“. Někteří pacienti mají potíže s rýmou, jiní se trápí například plicními problémy. Proč HIT působí rozdílně, objasněno není. Jisté je, že přijaté množství histaminu hraje rozhodnou roli při vzplanutí příznaku.

Histamin

Velké množství histaminu, které si nikdo normálně nedokáže vzít, může u každého člověka vyvolat těžký a dokonce život ohrožující stav nemoci. U rozvinuté nesnášenlivosti stačí pak už jen pár miliontin gramu, aby se dostavil více než nepříjemný následek. Protože celý organizmus je postižen, objeví se rozličné příznaky, vysvětluje prof. dr. Jarisch: „Nejčastěji se dostaví průjem, rýma a silná bolest hlavy. Ale také křeče v břichu nebo nadýmání, astma, srdeční arytmie, nebo se může objevit kožní vyrážka.“

HIT se nerozvíjí náhle, nýbrž plíživě. To je hlavní důvod, proč nelze tuto nemoc snadno rozpoznat, a často je považována za psychosomatickou záležitost. Nejlépe se zjistí tzv. vylučovací dietou. Při ní máme potravu bohatou na histamin (a podobné nápoje) přes dva týdny vysadit. „Jestliže se jedná o HIT, můžeme se tímto způsobem potížím vyhnout,“ říká prof. dr. Jarisch.

Histamin patří do tzv. biogenních aminů. Jsou to bílkoviny vznikající odbouráváním při metabolických procesech v průběhu všech procesů zrání a zániku bakterií. Další biogenní aminy jsou například: tyramin, putrescin, cadaverin, spermin, spermidin.

Pomocí diaminoxydázy (produkt při odbourávání histaminu) se uvolňují také další biogenní aminy. Jedno jídlo, které obsahuje málo histaminu, ale velké množství jiných biogenních aminů, může vyvolat potíže. Například čokoláda nedodává žádný histamin, ale tyramin. Aminy, které pocházejí z kakaa, často nastartují migrénu. Pokud je přítomna intolerance k histaminu, máme se vyvarovat sladkým jídlům, které obsahují čokoládu, třeba dortu, sušenkám, zmrzlině.

Aminy jsou obsaženy také v ořechu, spárkaté zvěři, papayi, malinách, hruškách, luštěninách, v pšeničných klíčcích a banánech. K dalším uvolňovačům histaminu, tedy jídlům, jež mohou nespecificky uvolňovat histamin, patří: jahody, citrusy, rajčata, mořské produkty, ananas, kiwi, mléko a mnohé složky přidané do potravin: glutamát, benzoát, barviva, sulfidy, nitridy. Histamin je termostabilní, nemůže být proto zničen vařením, pečením a smažením, také ne chlazením nebo zmražením.