Zelňačka se sušenými švestkami

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Oproti klasické zelňačce tato neobsahuje žádné živočišné ingredience, zahuštěná je díky čočce a vločkám, které nikdo na talíři neodhalí. A uvařte si jí určitě větší množství, protože nejlepší je až druhý den, pěkně rozležela…

4 porce 50 minut
Zelňačka se sušenými švestkami Potřebujeme

Postup:

  1. Kysané zelí pokrájejte na menší kusy, přidejte bobkové listy, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené, a vařte 20 minut.
  2. Na oleji nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte papriku, kmín, bujon a krátce osmahněte.
  3. Přisypte oloupané a na kostky nakrájené brambory, vločky, červenou čočku, sušené švestky a zalijte 1 l vody. Osolte a vařte do změknutí brambor.
  4. Přidejte vařené zelí a krátce společně povařte. Můžete dolít vodu, pokud se vám zdá polévka hustá.
  5. Dochuťte lahůdkovým droždím, zjemněte rostlinnou smetanou a prohřejte.

Tipy

*zelí se vaří takto odděleně, brambory by jinak zůstaly tvrdé

*na talíři můžete ještě více zjemnit smetanou

*můžete obohatit nakrájeným tempehem nebo uzeným tofu

Přejeme Vám dobrou chuť!