prozdravi.cz Vše pro vaše zdraví |
krasa.cz Vše pro vaši krásu |
parfemy.cz Značková parfumerie |
hodinky.cz Značkové hodinářství |
sperky.cz Značkové klenotnictví |
vivantis.cz Být sám sebou |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zelené natě06.10.2014
Pojďme si tedy představit ty nejzákladnější, naučme se je používat, milovat a kouzlit s nimi tak, že výsledný pokrm bude pastvou jak pro oči, tak nejmlsnější dětské jazýčky.
Petrželka
Ač se to nezdá, posypeme-li pokrm 2 polévkovými lžícemi jemně nasekané petrželky, získáme 14 mg kalcia. Přidáme-li ještě sezam a jemně pomleté mandle, rázem jsme si uchystali vápníkovou dobrotu, kterou bych doporučila spíše k večeři, neboť se vápník nejlépe vstřebává právě v pozdějších odpoledních hodinách.
Dále petržel obsahuje luteolin, významný antioxidant, jež napomáhá chránit naše buňky a zpomaluje tak procesy stárnutí.
PažitkaVýživová hodnota této bylinky, která je většinou odsouzena do role pouhé ozdoby, je obdobná, jako u natě petrželové. Za zmínku stojí opravdu hezké množství vitamínu C, které se osvědčuje u různých šetřicích diet, ve kterých je povoleno tak málo potravin, že při dlouhodobější indikaci dochází k deficitu celé řady mikronutrientů. Díky Bohu, pažitka mezi ty zakázané nepatří a tak, vitamín C zde možno podpořit právě díky zelené nati. Pažitku doporučím také při anémii, neboť, kromě vitamínu C, obsahuje také železo. Aby bylo lidské tělo schopno železo absorbovat, je mu zapotřebí právě vitamínu C. Tato výborná bylinka nám tedy poskytuje obojí. Obsah minerálů se od petrželky nijak neliší.
Celerová nať
Můj tip: Slaná jáhlová kaše se strouhanou mrkví a celerovou natí
Jáhly na sítku spaříme a povaříme. Jakmile jsou hotové, vložíme do mísy, přistrouháme mrkev, přidáme jemně nakrájenou celerovou nať, prolisovaný česnek, majoránku, olej a jemně dosolíme. Nakonec vmícháme slunečnicové semínko a podáváme.
KoprČerstvý kopr je úžasným zdrojem vlákniny, fosforu, mědi, železa a draslíku, z vitamínů pak B2, B6, B9, vitamíny A a C. V lidovém léčitelství se kopr používal při žaludečních potížích, špatné peristaltice střev, kolice a nespavosti, kdy se semínka svařovala ve vodě, odvar se nechal odstát, schladit, posléze se přecedil a užíval proti výše zmíněnému. Ve starém Egyptě jej zase užívali při bolestech hlavy, Římané naopak věřili, že zlepší jejich fyzičku, proto si s ním mladí gladiátoři masírovali svaly. Koprová semínka pak pro svůj zklidňující účinek dávaly maminky žvýkat malým dětem, aby vydržely v kostele dlouhá kázání. No, nevím, jak moc by se tato babská rada osvědčila dnes, vzhledem k tomu, že kopr nepatří na seznam oblíbených dobrot dětského jídelníčku.
Můj tip: Voňavý salát z hlávkového zelí
Hlávkové zelí nastrouháme najemno, přidáme jemně posekanou koprovou nať, dochutíme, zamícháme a nekonec posypeme sezamem.
LibečekJedná se o aromatickou bylinku, proto s ním zacházejme opatrně. Moc dobře si pamatuji na své počáteční kulinářské zážitky, kdy jsem do salátu přimíchala hrst plnou libečku. Jako bych si rázem připíjela samotným magim. Dobrého stačí vskutku pomálu. V Evropě má libeček velmi dlouhou tradici. V klášterech byl používán k výrobě bylinných likérů, jako koření, zároveň i lék.
Jeho léčivé schopnosti můžeme využít při nechutenství, plynatosti, při žaludečních a žlučníkových potížích. Jeho odvar se pak vyznačuje výraznými močopudnými účinky. Zároveň uleví při revmatu, artróze i lidem trpícím dnou.
Můj tip: Bylinkové brambory
Brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, posypeme kolečky pórku, libečkem, prolisovaným česnekem a nakonec jemně posypeme himalájskou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na pečicím papíru, dokud se na bramborech neobjeví křupavá kůrka. Související články:
|
![]() |
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz | |||
O nás![]() |