prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Zdravé těhotenství

17.04.2006
Jen málo z toho, co se děje v lidském životě, se zdá být tak zázračné jako právě těhotenství, při kterém tělo prochází složitými proměnami a dává vznik novému životu. Během devíti měsíců ženské tělo prochází výraznými hormonálními změnami, aby dokázalo vyživit vyvíjející se plod. Tělo zdvojnásobí až ztrojnásobí hladinu některých hormonů a po celou dobu těhotenství produkuje dva zvláštní hormony – progesteron a placentový gonadotropin /HCG/. Děloha se začne výrazně měnit a rychle zvětšovat svůj objem z velikosti hrušky v prvním měsíci těhotenství na asi sedminásobek až osminásobek v době porodu. Kosti a šlachy v pánevní oblasti ženy se rozvolní, takže se pánevní otvor může rozšířit a umožnit tak úspěšný porod.

 

V této době tělo prochází také dramatickými metabolickými změnami. Ve všech tkáních se zvyšuje syntéza bílkovin, v krvi se zvyšuje hladina tuků a cholesterolu, tělo z potravy vstřebává vyšší množství vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, železa a dalších živin, aby se mohl plod zdárně vyvíjet. K těmto změnám dochází postupně od prvního měsíce, kdy je zárodek dosud v ranném stádiu vývoje. Nejpotřebnějším prvkem samotného těhotenství je zcela bezpečně hořčík, jehož potřeba právě v těhotenství stoupá až na trojnásobek. Jenomže většina z nás, a tedy i ženy, které nejsou gravidní, nemají toho prvku v těle dostatek, takže těžký dopad tohoto nedostatku je zcela evidentní. A právě to je jedna z příčin, která má na svědomí to, že se rodí těžce postižené děti.


Hořčík je prvek, který se v těle zúčastňuje zhruba na jednom stu enzymatických reakcí a v podstatě snad neexistuje proces v těle bez účasti hořčíku. Hořčík najdeme v přírodních zdrojích v zelené listové zelenině, luštěninách, ořeších, celozrnných obilovinách, pšeničných klíčcích, jablkách, rybách. Pro úspěšné přisvojování hořčíku jsou potřebné další látky jako vápník, vitamín E, vitamíny B2 a B6 a samozřejmě vápník. Potřebný poměr mezi hořčíkem a vápníkem je 1:2, čili na 100 mg hořčíku potřebujeme 200 mg vápníku. Těchto látek je v naší stravě opravdu nedostatek. Rafinovaný /bělený cukr/, bělená mouka, rafinované oleje dramaticky snižují hlavně hořčík v těle. Pochopitelně by bylo daleko lepší, kdyby se tyto potřebné minerály a vitamíny dostávaly do těla potravou, ale bohužel to není v současné době zajistitelné. Přesto je vhodné zajišťovat přísun těchto látek např. obilnými klíčky. K mé radosti bylo zjištění, že gynekologové již téměř každé ženě předepisují po celé těhotenství hořčíkové preparáty. „Jestliže tomu u vás tak není, pak si o ně určitě požádejte“.


Hladina těhotenského hormonu gonadotropinu /HCG/, která vyvolává těžké potíže jako nausea nebo zvracení zvané "ranní nevolnosti", ke kterým může docházet i večer nebo kdykoliv během dne, se dá minimalizovat např. Pitím slabšího mátového čaje nebo kousáním trošky zázvoru.


V závěrečných měsících často trápí nastávající maminky pálení žáhy. Je to způsobeno tlakem zvětšené dělohy, jež vytlačuje potravu nahoru zpět do jícnu. Konzumace menších porcí jídla v častějších intervalech může tento problém zmírnit. Některé ženy trápí od začátku těhotenství zácpa, proti ní je skvělý prostředek zlaté lněné semeno – 2 x denně zapít 1 polévkovou lžíci asi 3 dcl čisté neperlivé vody. Můžeme podávat celé těhotenství. Od 36. týdne se doporučuje k ulehčení porodu popíjení čaje z malinového listí, denně 3 šálky do porodu.


A to nejdůležitější nakonec: vynechejte ze stravy vše, co by mohlo děťátku nějak škodit. Především je třeba se vyhýbat alkoholu a kouření. Je třeba velmi vážně varovat před konzumací jakýchkoliv uzenin. To platí i pro tzv. dietní šunku. V druhé polovině těhotenství je velmi dobré omezení přísunu soli a solených potravin, lilkovitých rostlin – především brambor a jejich nahrazení hlavně obilovinami. Na druhé straně to zase nepřeháníme s jídlem ze sóji, protože podávaná ve větší míře rozrušuje červené krvinky a ani z ovesnými vločkami, protože ty zase ve větší míře potom snižují obsah vápníku v těle. Že nastávající maminky by neměly brát žádné chemické léky, považuji za zcela samozřejmé.


Jestli se budou maminky řídit těmito radami, porodí děti nejen zdravé, ale i fyziologicky neobyčejně vybavené se silnou imunitou. Protože to nejdůležitější na světě je zdraví a u našich robátek to platí dvojnásob.



Celková nabídka přípravků pro období těhotenství.


Související články:
Příprava na těhotenství
Cvičení v těhotenství
Zvracení v těhotenství
Výživa v těhotenství
Jsem těhotná? Aneb průvodní znaky těhotenství
Prasečí chřipka může být pro těhotné velmi nebezpečná
Péče o pokožku nastávající maminky
Těhotenská cukrovka
Problémy s otěhotněním a nástrahy v jeho průběhu
Těhotenské cukrovce lze předejít změnami v jídelníčku na začátku těhotenství
Omega-3 pro zdravé těhotenství
Jak zvýšit inteligenci vašeho dítěte před narozením
Perspektivním maminkám (1. část)
Ženy, které v průběhu těhotenství nadměrně přiberou, porodí obézní děti
Bylinky a potravinové doplňky pro těhotné


17.04.2006
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS