Zapečená rajčata s bulgurem

cm rajcata

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Bulgur, obilnina, která si vás získá svou jemnou oříškovou chutí a rozmanitostí použití. Získává se ze zrn tvrdých odrůd pšenice. Ta se namáčí, vaří a po usušení drtí na menší kousky. Díky jeho zpracování je použití v kuchyni snadné – není nutné jej vařit, postačí namočit nebo zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Můžete jím v pokrmech nahradit rýži, hodí se do polévek, masových směsí, karbanátků, do salátů i jako samotná příloha.

4 porce 45 minut

Potřebujeme:

  • 4 rajčata
  • 70 g nivy
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • hrst čerstvých bylinek

 

Postup:

  1. Rajčata omyjte, odkrojte spodek a opatrně vydlabejte.
  2. Čočku a bulgur uvařte každé zvlášť podle návodu doměkka, ochuďte bujonem.
  3. Na pánvi na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou červenou cibuli, přidejte nakrájenou papriku a ještě chvilku restujte.
  4. Vmíchejte do bulguru nakrájenou nivu, uvařenou čočku a nasekané bylinky (koriandr, petržel…).
  5. Směsí naplňte rajčata a v předehřáté troubě zapečte 10–15 minut při 180 °C.
  6. Tip: pokud se vám nechce vařit malé množství čočky pro tento recept, uvařte si třeba čočkovou polévku, vynikající je například farmářská čočkovice. Do směsi na plnění rajčat můžete použít i loupanou červenou čočku, která je uvařena během chvilky.


Vydlabanou dužinu rajčat můžete použít do zeleninového salátu nebo na přípravu polévky.

Rajčata

Přejeme Vám dobrou chuť!