Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Vyrobte si doma margarín

24.03.2016
Vyrobte si doma margarín

Margaríny již dlouho patří mezi plnohodnotné potraviny běžného jídelníčku. Samotný proces jejich výroby se postupem času měnil. Základní surovinou však stále zůstávají kvalitní rostlinné oleje. Margaríny si můžete obstarat v obchodě, anebo jednoduše připravit sami doma z běžně dostupných surovin.

Z čeho vyrobit margarín?

Margarín se skládá ze dvou základních složek, a to z vody a rostlinného tuku. Nejčastěji používané oleje pro výrobu margarínu se získávají z řepky olejky či slunečnice roční. Do velmi kvalitních margarínů se přidává například i lněný olej. Když se smíchá slunečnicový a řepkový olej, získáme produkt s vyváženým výživovým složením – ideálním poměrem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. A lidskému tělu tím dodáme dvě zdraví prospěšné mastné kyseliny, které si nedokáže vyrobit samo.

 

Složku vody tvoří mléčné suroviny a sůl. Obě složky je třeba zahřát a důkladně za pomalého ochlazování míchat. Propojí se tak molekuly vody a oleje a vznikne konzistentní hmota - margarín. Poměr tuku a vody určuje roztíratelnost, respektive tuhost výsledného margarínu. Díky moderním technologiím je možné obsah tuku snížit až na 30 %.

 

Domácí margarín ingredience

Ingredience:

  • rostlinný olej, např. řepkový, slunečnicový…
  • pevný tuk (dostupný ve farmářských obchodech)
  • mléko a vaječné žloutky
  • citronová šťáva
  • sůl a bylinky na dochucení

Dále potřebujeme: sporák, 2 misky - na přípravu a na chlazení, led, polévková lžíce, čajová lžička, metla

Postup domácí výroby margarínu

V misce zahřejte 20 g tuku, aby se rozpustil. Přidejte 30 g (3 polévkové lžíce) rostlinného oleje a směs za stálého míchání metlou chlaďte v misce s ledem. Jakmile směs změní barvu, odstraňte mísu z ledu a přidejte 2 čajové lžičky mléka a 2 lžičky rozšlehaného žloutku. Nakonec přidejte několik kapek citronové šťávy, sůl a bylinky na dochucení.

Domácí margarín postup

Související články:
Obědová inspirace pro celiaky
„Sýrový“ dip a další omáčky k nachoskám nejen pro vegany a celiaky
Pečeme zdravě bez lepku - Celiakie – co tato diagnóza znamená?


24.03.2016
zdroj: www.nominal.cz
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS