Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Vlašské ořechy patří mezi bohaté rostlinné zdroje mastných kyselin omega-3, které je kromě toho možné nalézt v rybách z chladných vod, jako je losos. O těchto mastných kyselinách je známo, že snižují riziko zdravotních problémů, počínaje depresí a konče srdečními chorobami. Vlašské ořechy kromě toho obsahují mnoho gamma tocopherolu (forma vitamínu E), a také další užitečné přírodní látky jako jsou polyfenoly a antioxidanty. Nyní se poprvé stalo, že vědci doložili, že tyto výživné ořechy mají schopnost zmenšovat velikost a rychlost růstu rakoviny prostaty.
Vědci z the University of California-Davis oznámili svůj objev u příležitosti 239. národního setkání ACS (the American Chemical Society), které se konalo v San Francisku. Ve svém prohlášení médiím sdělil vedoucí výzkumného týmu Paul Davis, Ph.D. toto: „Vlašské ořechy by měly být součástí stravy, zaměřené na zdravou prostatu. Měly by být součástí vyváženého jídelníčku, do kterého patří mnoho ovoce a zeleniny.“
Zhruba u 190 000 mužů v USA bude v tomto roce diagnostikována rakovina prostaty. Podle vědců z the University of California-Davis jejich výzkum dokládá, že strava patří mezi nejdůležitější faktory, ovlivňující riziko vzniku této choroby. Už dříve bylo například zjištěno, že konzumace rajčat a pití džusu z granátových jablek může snížit pravděpodobnost onemocnění rakovinou prostaty.
Nyní vědci odhalili, že vlašské ořechy mohou působit proti kardiovaskulárním nemocem tím, že snižují hladinu endothelinu, což je substance, která zhoršuje průběh zánětů v tepnách. A protože je známo, že u mužů s rakovinou prostaty bývají zvýšené hladiny endothelinu, odůvodnili takto vědci z the University of California-Davis prospěšnost konzumace vlašských ořechů i pro prevenci a léčbu této choroby.
Paul Davis a jeho výzkumný tým prováděli svou výzkumnou studii na laboratorních myších, které byly geneticky naprogramovány k onemocnění rakovinou prostaty. Jedna skupina zvířat jedla denně ekvivalentní množství vlašských ořechů, odpovídající cca 70 gramům v denní dávce člověka (tj. množství odpovídající asi 14 ořechům ve skořápce). Takto upravená strava byla podávaná dva měsíce. Myším v kontrolní skupině nebyly podávány ve stravě žádné ořechy.
Když se pak u zvířat krmených ořechy rozvinula geneticky vyvolaná rakovina prostaty, jejich nádory měly jen poloviční velikost ve srovnání s kontrolní skupinou. A tyto nádory navíc rostly asi o 30 % pomaleji.
Co tedy probíhalo v tělech myší, které jedly vlašské ořechy? Výzkumníci došli k významnému zjištění, že u těchto myší došlo ke snížení hladiny určitého typu růstového proteinu, jehož vysoké hladiny bývají považovány za rizikové pro rozvoj rakoviny prostaty.