Vánoční ovocný chlebíček

Co bude dnes dobrého
Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout “pod pokličku” jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.

20 kousků60 minut1 kus = 90 kcal

 

Postup přípravy:

  • 200 g hrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • kůra z 1 omytého citronu
  • 2 vejce
  • 150 g loupaných sekaných mandlí
  • 550 g sušeného a kandovaného ovoce (rozinky, brusinky, fíky, hrušky apod.)
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • vejce na potření

 

Mezi tradiční cukroví, na kterém si pochutnává Jiří Babica, patří tato specialita jeho mámy Magdaleny. Oba svorně tvrdí, že se povede vždycky. Jak na to? Cukr, vejce a citronovou kůru mícháme do zhoustnutí. Přidáme nasekané sušené a kandované ovoce, mandle a ořechy. Důkladně promícháme a nakonec vsypeme mouku. Těsto na válu dobře propracujeme a vytvarujeme z něj válec, který přendáme na plech vyložený pečicím papírem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 160-180 °C asi 30 minut. Po vychladnutí chlebíček nakrájíme na tenké řezy; lepší je ale počkat s krájením až do druhého dne.

Zpět nahoru