prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Umělé přísady

26.02.2009
Téměř každý se při nákupu potravin setkal s pojmem „éčka“. Ano, řeč je o přísadách, které jsou ve složení výrobku označovány písmenem E a číslem. Podívejme se, co se za těmito označeními ve skutečnosti skrývá. Jsou éčka ve všech potravinách? Jedním z klíčových rozdílů mezi bioprodukty a konvenčními potravinami je nepřítomnost různých forem aditiv (označovaných písmenem E) u biovýrobků.

Jsou to právě umělé přísady, které činí některé potraviny nebezpečné pro spotřebitele. Přestože má výrobce zcela opačný záměr, tedy vylepšit chuť výrobku nebo zajistit jeho dlouhou záruční dobu, nemusí být jeho snaha korunována úspěchem. Výrobek lze postupným vylepšováním dovést do podoby, kdy se stavá nepoživatelným nebo v horším případě zdraví škodlivým.



Pozor na karcinogenní aditiva
Jsou známy případy, kdy byla odhalena karcinogenní aditiva, ač byla dlouhou dobu používána v nepřeberném množství výrobků. Jedná se o přísady E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239. Nejnebezpečnější je E 123 (dnes již ve většině zemí zakázaná). Přitom se vyskytoval v medvídcích z želatiny, lentilkách, šlehačkovém pudinku Zott, rybích prstech Iglo apod.



Kromě karcinogenů existuje mnoho přísad, které mohou způsobit jiné zdravotní potíže tím, že se pomalu se usazují v našich tělech. A tak mnohdy připisujeme příznaky jiným příčinám než špatné volbě stravy. Střevní mikroflóru mohou poškodit přídavky E 220,221,222,223,224 a problémy se zažíváním vám můžou způsobit přísady E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486. Ke kožním problémům může přispět dlouhodobé užívání E 230,231,232,233 a zvýšený cholesterol lékaři připisují na vrub aditivům E 320,321.



Éčka v potravinách pro děti
U dětí hrozí největší nebezpečí z přílišné konzumace limonád a sladkostí. Odborníci dokonce spojují jejich nadměrné užívání s častějším výskytem dětské hyperaktivity. Doporučují proto změnu stravovacích návyků. V praxi to znamená přípravu jídel z čerstvých surovin, vyhýbání se polotovarům a tzv. hotovým jídlům. Většina jídel založených na aditivech na sebe upozorní nízkou cenou, nepřirozenou barvou či příliš dlouhou trvanlivostí.



Místa, kterým se raději vyhněte
Existují místa, která jsou „éčky" přímo prošpikovaná. Jejich pravidelné návštěvy vám na zdraví nepřidají. Patří mezi ně čínské restaurace, jelikož většina jídel je dochucována glutamáty, které nejsou doporučovány dětem do šesti let. Také bistra rychlého občerstvení nabízejí produkty, ve kterých se to „éčky" jen hemží. I návštěva cukrárny je považována za doping aditivy. Mnoho zákusků a zmrzlin by se bez aditiv neobešlo. „Zaéčkované" jsou také průmyslově vyráběné uzeniny a salámy.



Bezpečná aditiva
Přesto nelze v případě umělých přísad vynášet unáhlené soudy a zcela zavrhnout veškeré potraviny. Existuje velké množství přísad, které jsou sice produkovány uměle, ale jedná se zcela běžné látky. Přestože se na obalu vyskytují pod označením E, může se jednat například o kyselinu citronovou nebo vitamín C. Vyplatí se proto informovat o tom, co se za kterým kodem skrývá.


Související články:
Umělé přísady - mýty nebo pravda?
Z jídla zmizí jen malá část chemických látek
Jak je to skutečně s tzv. "éčky"
Jak působí éčka na zdraví člověka
Čeho se bojíme víc - oxidu uhličitého, nebo metanu?
Dioxin = karcinogen
Sladidlo aspartam zřejmě vyvolává u krys rakovinu
Přínosy jednotného označení CEFF pro spotřebitele


26.02.2009
zdroj: www.mebio.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?

479,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS