Syntetický, liposomální nebo přírodní vitamín C ?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Esenciální, čili nepostradatelný

Vitamín C (kyselina askorbová) je významný antioxidant, který chrání buňky. Narozdíl od jiných savců si jej lidské tělo neumí vytvořit a spolu s primáty a morčaty jsme odkázaní na jeho příjem zvenčí. Má mnoho funkcí, podílí se na utváření genů, je nezbytný pro zdravé kosti, zuby, srdce, cévy a nervy. Nedostatek vitamínu C se může projevit sníženou imunitou, únavou, anémií, krvácivostí, otoky kloubů nebo problémy s kůží, a souvisí i se vznikem civilizačních chorob, jako je cukrovka. Stres, kouření, infekce, popáleniny, ale i velká fyzická zátěž vyžadují jeho vyšší příjem. Jak si ho vhodně zajistit a který produkt je nejvhodnější?

Drahé čůrání    

Nabízí se využití doplňků vitamínu C ve formě prášku či kapslí, ať už přírodního původu či průmyslově vyráběné. Přírodní forma je určitě plus, faktem však je, že vitamín C získaný trávením je z valné většiny vyloučen močí. O syntetické formě v šumivých tabletách nemluvě. Rozpustit si jednorázově dvě lžičky aceroly ve sklenici vody tedy není úplně efektivní a investované peníze doslova vyčůráme.

Zázračné liposomy 

Revoluci ve světě doplňků stravy představují liposomální vitamíny. Liposomy jsou složené z fosfolipidů chránících funkční obsah před působením trávicího traktu. Fosfolipidy jsou pak součástí všech buněčných membrán, tělu jsou proto přirozené a mohou svůj jedinečný obsah doručit přímo až do buňky, se kterou se dokáží spojit. Díky tomu dosahují maximální využitelnosti, tak zvané biologické dostupnosti a nezatěžují jednotlivé orgány. Mohou být tekuté nebo sušené. Na první pohled zjistíme, že v tekuté formě jsou obvykle také konzervanty, zlepšovače chuti, barviva a po otevření musí být skladovány v lednici. K jejich výrobě je obvykle zapotřebí vysokých teplot a tlaku, což poškozuje vitamín C. Tyto nevýhody odpadají v případě praktických sušených produktů v kapslích a z uvedených možností se jeví jako top volba, jelikož nemají žádné potenciální vedlejší účinky a jejich stravitelnost, resp. využitelnost přímo pro buňky našeho těla je více než 95%. I zde je však dbát pozornosti na výrobní postup, mnohdy se může jednat pouze o usušenou tekutou formu.

Netrapte žaludek

Mnoho lidí používá vysoké dávky vitamínu C, třeba i několik gramů či více denně, někdy dokonce intravenózně. To zatěžuje trávicí systém, žaludek, játra a ledviny. Liposomální forma vitamínu C je šetrnější k tělu. Vitamín C je totiž zapouzdřený ve fosfolipidovém obalu. Ten jej chrání před poškozením v zažívacím traktu a současně chrání zažívací trakt i další související orgány před překyselením. Velkou výhodou liposomu je jeho výše zmíněná biokompatibilita, tedy identita resp. shodnost fosfolipidového obalu s membránou buněk našeho těla.

Biologická dostupnost, stravitelnost

Běžné doplňky s vitamínem C mají velmi nízkou stravitelnost na maximální úrovni přibližně 20%. Použití liposomální formy zpracování však umožnilo zlepšit biologickou dostupnost na neuvěřitelných 95% nebo více. Dostat účinnou látku do krve nestačí, doplněk stravy musí ideálně dorazit až přímo do buňky. V krvi můžeme mít spoustu vitamínu C, ale tělo jej nedokáže zpracovat a většinu vyloučí, a ještě tím zatěžujeme ledviny.

A to je velký přínos liposomu, fosfolipidy totiž ochrání vitamín v trávicím traktu i v krvi a následně snadno splynou s vnější vrstvou buňky. Účinná látka, v tomto případě vitamín C, tak dorazí na místo, kde jej potřebujeme nejvíce, do buňky.

Hlavní příznivé účinky vitamínu c

  • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
  • Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév.
  • Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, dásní a kůže.
  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E.
  • Zvyšuje vstřebávání železa. 
  • Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm.
Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.