prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Švestky

24.07.2013
Švestky
Pod pojmem slivoně – švestky zahrnujeme tzv. pravé švestky (zašpičatělé modré), slívy (kulovité modré), mirabelky (zlatožluté a velké jen jako třešně) a renklódy (kulaté zelenožluté nebo červenomodré až hnědé). Všechny představují výtečné chuťové obohacení našeho jídelníčku i zdroj drahocenných složek.

 

Švestky pocházejí z Předního Východu a z jihoevropských zemí. V antické době byly slivoně hojně pěstovány, avšak za léčivý prostředek pro lidské zažívání byly už tehdy považovány jen švestky pravé. Ty mají také nejdelší trvanlivost a jsou nejlépe skladovatelné. Pokud necháváme modré plody vyzrát na stromě co nejdéle a nepodtrhneme je, vytvoří si vlivem slunečního záření mnohem více vitamínů. Pro svoje vlastnosti zdomácněly slivoně brzy také v zemích střední Evropy.

 

Stran vitamínů je potřeba vyzdvihnout fakt, že obsahují nejen vitamín B12 a biotin, ale dokonce celý komplex vitamínů skupiny B. Jednotlivě zastoupené vitamíny řady B zmohou obvykle méně, ale teprve společně je jejich potence v látkové přeměně rovna explozi: Stávají se maximálním stimulátorem v přeměně sacharidů, povzbuzují mentální svěžest i dobré nervy, energii a výkon, podporují schopnost člověka odolávat náporu stresů... V tomto smyslu jsou slivoně moderní potravní složkou pro současného člověka, žijícího často řady hodin bez pohybu nebo pod stresem.

 

Ze stopových prvků jsou významnými měď a zinek.

 

Ve slupkách slivoní nacházíme množství nenasycených mastných kyselin, jež brání vysychání buněčných membrán tohoto ovoce a také zabraňují proniknutí bakterií zvenčí do dužniny. Ceníme si i vysokého podílu vlákniny v ovoci, která zbavuje střeva odpadních látek a napomáhá účinnému vyprázdnění se. Švestky jsou vítaným pomocníkem při zácpě.

 

Kdy je vhodné švestky konzumovat?

  • Při dně, revmatizmu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu.
  • Při odtučňovacích dietních režimech:
  • Pro odvodnění, jestliže tělo obézního člověka zadržuje jeden i více litrů vody navíc.
  • Švestky navazují ve střevech nadbytečné tuky z procházející potravy, a tak se tyto tuky nemohou v těle uložit do zásobních tukových vrstev.
  • Švestky napomohou hubnutí i tím, že zabrání, aby se sacharidy přeměnily na triglyceridy, tj. tzv. neutrální tuk, který je hlavní zásobní formou energie v těle.
  • Švestky můžeme zařazovat do svého jídelníčku běžně, i když nás nadváha netrápí. Jsou blahodárné.
  • Týdenní kúra se 200 g švestek denně zahání neklid, nervozitu, rozladění a sklon k depresím.

 

Poznámka:

Voskové povlaky a postřikové látky z povrchu slupek je třeba omýt horkou a studenou vodou.

 

Léčivé účinky slivoní – švestek dle literatury:

  • čistí střeva a pomáhají při zácpě
  • vyplaví přebytečnou, zadržovanou vodu
  • posilují srdce a imunitní systém
  • zvyšují odolnost vůči stresu
  • optimalizují látkovou přeměnu sacharidů a pomohou zhubnout
  • pomohou při nervózním neklidu
  • posilují ochranu buněčných membrán všech tělních buněk

Související články:
Léčivé účinky zeleniny a ovoce
Meruňky
Třešně


24.07.2013
autor: PhDr. Pavla ŠÁCHOVÁ
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

536,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS