Švestky

Pod pojmem slivoně – švestky zahrnujeme tzv. pravé švestky (zašpičatělé modré), slívy (kulovité modré), mirabelky (zlatožluté a velké jen jako třešně) a renklódy (kulaté zelenožluté nebo červenomodré až hnědé). Všechny představují výtečné chuťové obohacení našeho jídelníčku i zdroj drahocenných složek.

Švestky pocházejí z Předního Východu a z jihoevropských zemí. V antické době byly slivoně hojně pěstovány, avšak za léčivý prostředek pro lidské zažívání byly už tehdy považovány jen švestky pravé. Ty mají také nejdelší trvanlivost a jsou nejlépe skladovatelné. Pokud necháváme modré plody vyzrát na stromě co nejdéle a nepodtrhneme je, vytvoří si vlivem slunečního záření mnohem více vitamínů. Pro svoje vlastnosti zdomácněly slivoně brzy také v zemích střední Evropy.

Stran vitamínů je potřeba vyzdvihnout fakt, že obsahují nejen vitamín B12 a biotin, ale dokonce celý komplex vitamínů skupiny B. Jednotlivě zastoupené vitamíny řady B zmohou obvykle méně, ale teprve společně je jejich potence v látkové přeměně rovna explozi: Stávají se maximálním stimulátorem v přeměně sacharidů, povzbuzují mentální svěžest i dobré nervy, energii a výkon, podporují schopnost člověka odolávat náporu stresů… V tomto smyslu jsou slivoně moderní potravní složkou pro současného člověka, žijícího často řady hodin bez pohybu nebo pod stresem.

Ze stopových prvků jsou významnými měď a zinek.

Ve slupkách slivoní nacházíme množství nenasycených mastných kyselin, jež brání vysychání buněčných membrán tohoto ovoce a také zabraňují proniknutí bakterií zvenčí do dužniny. Ceníme si i vysokého podílu vlákniny v ovoci, která zbavuje střeva odpadních látek a napomáhá účinnému vyprázdnění se. Švestky jsou vítaným pomocníkem při zácpě.

Kdy je vhodné švestky konzumovat?

  • Při dně, revmatizmu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu.
  • Při odtučňovacích dietních režimech:
  • Pro odvodnění, jestliže tělo obézního člověka zadržuje jeden i více litrů vody navíc.
  • Švestky navazují ve střevech nadbytečné tuky z procházející potravy, a tak se tyto tuky nemohou v těle uložit do zásobních tukových vrstev.
  • Švestky napomohou hubnutí i tím, že zabrání, aby se sacharidy přeměnily na triglyceridy, tj. tzv. neutrální tuk, který je hlavní zásobní formou energie v těle.
  • Švestky můžeme zařazovat do svého jídelníčku běžně, i když nás nadváha netrápí. Jsou blahodárné.
  • Týdenní kúra se 200 g švestek denně zahání neklid, nervozitu, rozladění a sklon k depresím.

Poznámka:

Voskové povlaky a postřikové látky z povrchu slupek je třeba omýt horkou a studenou vodou.

Léčivé účinky slivoní – švestek dle literatury:

  • čistí střeva a pomáhají při zácpě
  • vyplaví přebytečnou, zadržovanou vodu
  • posilují srdce a imunitní systém
  • zvyšují odolnost vůči stresu
  • optimalizují látkovou přeměnu sacharidů a pomohou zhubnout
  • pomohou při nervózním neklidu
  • posilují ochranu buněčných membrán všech tělních buněk
Zpět nahoru